- 2018. március 29., 11:00
Az alapítvány kiadott egy plugint a Firefoxhoz, amely eléggé lekorlátozza a Facebook mozgásterét.
Hirdetés

Amint arról korábban beszámoltunk, a Facebookhoz köthető Cambridge Analytica botrány során nagyjából 50 millió felhasználó személyes adatai jutottak rossz kezekbe. A dologról részletesen itt írtunk; és bár az ügy még mindig friss, egyre több jele van annak, hogy a közösségi szolgáltató működésében külső tényező miatt is komoly változások fognak bekövetkezni.

A Facebook számára az elsődleges adatbánya az okostelefon, de még mindig rengetegen vannak, akik számítógépen (is) használják az oldalt. Számukra készült most egy olyan beépülő modul, amelyet a Firefoxhoz lehet telepíteni, és amely arról gondoskodik, hogy a Facebook többé-kevésbé egy zárt dobozban fusson. A Facebook sütik segítségével követi nyomon a felhasználó mozgását az interneten, a Facebook Container nevű plugin lényegében ezeket a sütiket kontrollálja. Elsősorban azt akadályozhatjuk meg vele, hogy egy tetszőleges olyan weboldal, amelybe építettek Like gombot is, kövesse a tevékenységünket.

Ez alapján teljesen egyértelmű, hogy a Facebook Container tökéletes biztonságot nem ad, viszont az adatgyűjtés egy olyan részét lehet kiiktatni vele, amelynek kikapcsolására egyébként a szolgáltatásnál magánál nincs mód. A modul hatása egyenértékű azzal, mintha a Facebookot külön böngészőben vagy inkognitó módban használnák.

Címkék
Hozzászólások