- 2018. október 16., 15:00
Nem, ezúttal nem digitális szemüvegről lesz szó, hanem egy (majdnem) teljesen analóg, progresszív lencsés szemüvegről.
Hirdetés

Ahogyan öregszünk, szemünk egyre kevésbé lát jól. A látás romlása természetes folyamat (amit persze lehet gyorsítani sok mindennel), de szerencsére olyan is, amely elég könnyen korrigálható. Egyesek közelre, mások távolra nem látnak élesen. Vannak viszont sokan olyanok is, akik közelre sem és távolra sem látnak jól, számukra fejlesztették ki a progresszív lencséket. Az ilyen lencsével szerelt szemüvegeknél a közeli tárgyak élesen látását a lencse alsó része biztosítja – a progresszív lencse azért jó, mert nem kell folyton szemüveget cserélni, azonban közelre nem túl kényelmes, mert a szemet és a nyakat is huzamosabb ideig kell természetellenes helyzetben tartani. A Mitsui Chemicals erre talált jó választ: egy olyan szemüveget fejlesztett, amelynél gombnyomással választható meg, hogy közelre vagy távolra szeretnénk-e látni.

Egészen pontosan érintéssel; a szemüveg jobb szárába rejtett érintésérzékeny panellel lehet a távolba és közelbe látó állapot között váltani. Alapesetben van egy távollátó szemüvegünk, amelynek teljes lencsefelületét használhatjuk, ha viszont olvasni szeretnénk, akkor aktiválhatjuk a közelre látás „funkciót”. A látómező közepén folyadékkristályok segítségével megváltozik a lencse felületének egy részén a torzítási együttható, és máris lehet olvasni.

A folyadékkrisztályok mozgatásához szükséges energiát a szemüveg saját akkumulátora biztosítja, amelyet kéthetente, USB csatlakozó segítségével kell feltölteni. A szemüveg fejlesztése nagyjából három éve folyik, a CEATEC-en kiállított modell pedig tavasz óta meg is vásárolható – de egyelőre csak Japánban.

Címkék