- 2018. október 16., 14:00
A biometrikus azonosítás vagy kényelmes vagy biztonságos; a Fujitsu szeretné végre a kettőt kombinálni.
Hirdetés

A klasszikus jelszavak ideje lassan kezd lejárni, a telefonoknál például ma már egyre több belépő szintű készülékre kerül ujjlenyomat-olvasó, amivel a jelszavas/PIN-kódos képernyőzárat tudjuk kiváltani. A fizetési megoldások esetében is vannak már próbálkozások, néhány éve a MasterCardnál is láttunk olyan rendszert, amely arc alapján képes felismerni a kártyatulajdonost, és hitelesíteni a tranzakciót. Nem véletlen azonban, hogy ezt mind a mai napig nem vezették be: nem túl megbízható.

A Fujitsu azonban most egy olyan megoldások dolgozik, amelynek a tervek szerint nem lesznek gyengeségei. A technológia egyelőre fejlesztési nevén fut: ID Less Multi-Biometric Authentication Technology a becsületes neve. És ahogyan ebből következtethetünk is, kétféle biometrikus azonosítót használ. Az egyik az arc, a másik pedig a tenyér lenyomata. A rendszer természetesen előzetes regisztrációt igényel, hiszen mind az arcot mind a tenyér lenyomatát rögzíteni és hitelesíteni kell, hogy a visszaéléseket meg lehessen előzni. Ezt követően viszont az azonosítás flottul működik: az arcfelismerés ráadásul mindenféle macera és a kamerába való bámulás nélkül is teszi a dolgát. Amíg összeválogatjuk a kosár tartalmát a boltban, addig a rendszer szépen letapogatja az arcunkat, hogy amikor megyünk fizetni, akkor már csak a tenyerünket kelljen a leolvasó fölé tartani.

Valójában itt tehát arról van szó, hogy a Fujitsu két meglévő technológia ügyes kombinációjával a kényelmi és a biztonsági faktort is meg tudja növelni; a vállalat a tenyér lenyomatát használja azonosításra például saját létesítményeiben, de a leolvasó egyébként is népszerű, nemrégiben szállították le belőle az egymilliomodik pédányt.

A Fujitsu szeretné, ha a rendszer 2020-ban szolgálatba állna; ha ezt sikerül tartani, akkor ez is egy olyan megoldás lehet, amely az olimpia ideje alatt megkönnyíti majd az idelátogató vendégek dolgát. (Japánban, teszt jelleggel, működik egyébként már biometrikus azonosítóval, mégpedig ujjlenyomattal működő fizetési szolgáltatás, amelyről itt írtunk).

Címkék