- 2018. október 18., 15:00
Tavaly már láttunk azt a rendszert, amely az érzelmek felismerésére képes; a Pansonic tovább tökéletesítette.
Hirdetés

Ahogy azt tavaly is megírtuk, a rendszert a japán Kitajima professzor és Paul Ekman tanulmányaira alapozva fejlesztetik a Panasonic mérnökei; lényege pedig az, hogy az emberi arckifejezés elemzése alapján a kütyü tizenegyféle emberi érzelmet ismer fel. A prototípus természetesen kamerát is használ, lelke viszont az a szoftver, amely az elemzést végzi. Az applikáció rengeteg dolgot figyel, a szemek és a szájak mozgását, az arcban található izmok mozgását, a testhőmérsékletet, a pupilla méretének változását – többek között. Tavaly a pontosság 82 százalékos volt, ezt egy év alatt sikerült 90 százalék közelébe feltornászni.

A rendszer most már alapszintű viselkedéselemzésre is képes, meg tudja állapítani például azt is, hogy mennyire fáradt a vizsgált személy. Ez a felhasználási területet elég jól kiszélesíti, hiszen például az önvezető autóknál szükség lehet olyan biztonsági rendszerre, amely megelőzheti a baleseteket azzal, hogy a túl fáradt sofőröket nem engedi vezetni.

Természetesen a rendszer még mindig nincs kész, és nem tudni, hogy mikor készülhet vele olyan termék, amit élesben is használnak. A Panasonic mindenesetre abban gondolkodik, hogy első körben segítségével a kirakatoknál lehet majd elemezni a bámészkodókat – később viszont, ha a rendszer valóban megbízhatónak bizonyul, kritikus helyszíneken is be lehet majd vetni. Például repülőtereken, ahol nagy előny, ha egy gép fel tudja hívni a figyelmet a szokásosnál idegesebb utasokra – ezzel a módszerrel akár terrortámadást is meg lehet előzni, vagy a csempészek dolgát is meg lehet nehezíteni.

Címkék