- 2020. február 12., 12:00
A Windows beépített Notepad alkalmazása mindig kéznél van, de szinte semmit nem tud. Mutatunk jobbat helyette!
Hirdetés

Ebben a sorozatban olyan apró, de annál hasznosabb segédprogramokat gyűjtünk össze, amelyekre bármikor szükséged lehet. Ha kíváncsi vagy a többi programra is, akkor a sorozatba tartozó többi írást ezen az oldalon találod. A lista folyamatosan bővül.

A Windows Notepad (vagy magyarul Jegyzettömb) a Windows egyik legnépszerűbb programja, amely mindig kéznél van, ha egy gyors jegyzetet kell készíteni vagy egy egyszerű szöveges fájlban kell megnézni, átírni valamit. Ennél többet viszont tényleg nem tud, gyakorlatilag beállítási lehetőségeket sem tartalmaz – ezért nem meglepő, hogy van helyette jobb alternatíva. Ráadásul olyan, amelyre ha áttérünk, még az egyszerűségből adódó előnyökről sem kell lemondani!

A Notepad++-ról van szó, amely 32 és 64 bites Windowshoz egyaránt letölthető, és telepíthető valamint hordozható változatban is létezik. Mint mindig, most is a hordozató verziót részesítjük előnyben, ami akár USB-stickről is futtatható.

A Notepad++ legnagyobb előnye az, hogy teljesen rugalmasan használható: ha akarjuk, akkor tud annyira buta lenni, mint a Windows Notepad, viszont rengeteg extra funkcióval rendelkezik. Ezek nagy részének programozók illetve webszerkesztők vehetik hasznát. Sokat elmond a szoftverről, hogy 2003 óta létezik, és az azóta eltelt 17 év nem volt elég ahhoz, hogy hátrányos tulajdonságot említsenek vele kapcsolatban a neten a felhasználók.

A Notepad++ felépítése kicsit összetettebb azért, mint a Windows Jegyzettömbbé; a menü alatt egy ikonsor és egy, a füleket tartalmazó eszköztár is húzódik, a bal oldalon pedig egy szürke sávban a sorok száma is látható. Az egyik, ha nem a leghasznosabb tulajdonsága a programnak az, hogy egyszerre több szöveges fájlt is meg lehet nyitni benne, éppen úgy, mint a modern böngészőkben – és van mód arra is, hogy két fájlt egymás mellé tegyünk, ha azok tartalmát szeretnénk összehasonlítani. A fájlok ráadásul nem törlődnek; ha becsukjuk a programot, majd újra megnyitjuk, akkor a korábban betöltött fájllal vagy fájlokkal azonnal újra lehet dolgozni. Emellett nagyon hasznos funkció, hogy a Notepad++ számos programozási nyelvet (HTML, CSS, C, C++, JavaScript, stb.) ismer, ezekhez kapcsolódóan pedig többféle szerkesztési segédletet is kínál. Például színkódokat, összecsukható „bekezdéseket” vagy automatikus zárójel befejezéseket. Az pedig nyilván alap, hogy a programnyelveket a szoftver kiterjesztés alapján automatikusan felismeri.

A Notepad++ emellett számtalan fájlkódolást, regex keresést és beépülő modulokat is támogat – de pont az a szép a dologban, hogy alapból is tökéletesen működik, tehát aki ezekkel az opciókkal nem szeretne foglalkozni, annak nem is kell. Később pedig, ha szöveges fájlok szerkesztésével kapcsolatban bármilyen extra tudásra szükség lenne, akkor biztos, hogy a Notapad++-szal megoldható lesz az adott feladat!

Címkék