- 2023. szeptember 22., 16:00
Az otthoni WiFi lefedettsége és hatótávolsága többféle módon is javítható; az extender egyike az olcsóbb megoldásoknak.
Hirdetés

Ha van néhány olyan pontja a lakásnak, ahová a WiFi jel nem ér el, és a router áthelyezése sem segít a probléma megoldásában, akkor nincs mese, új kütyüt kell vásárolni. A lehetséges variációk között egy teljesen új (és drága) Mesh rendszer kiépítése mellett szerepel egy extra router vagy egy jelismétlő beüzemelése is. A hazai piacon még új szereplőnek számító Cudy jelismétlője, az AX1800 Dual Band WiFi Range Extender egy olcsóbb, de ebből adódóan egyszerű megoldást kínál a WiFi hálózat lefedettségének növelésére.

Pofás külső

Az eszköz egy apró dobozban érkezik, amely a terméken kívül csak egy rövid leírást tartalmaz, hálózati kábel pedig nincs a csomagban. Alapesetben persze nincs is erre szükség, mert az RE1800-at (ez a hivatalos típusszám) úgy tervezték, hogy a WiFi jelet is tovább tudja erősíteni. Tápegység pedig azért nem kell, mert maga a repeater olyan, hogy közvetlenül a konnektorba kell bedugni. Az eszköz relatív nagy, de szerencsére azért nem akkora, hogy a szomszédos konnektorra vagy kapcsolóra (már, ha ezek vannak) rálógjon.

Az RE1800 fehér színű, így igazából bármilyen szobában jól mutat – ha a viszont a fekete szín tetszik jobban, akkor az RE3000 jöhet szóba, amely valamivel drágább, de cserébe a leggyorsabb szabványt is támogatja. Tesztünk alanyára két hatalmas antenna került, amelyek pozíciója egy tengely mentén állítható; ez segíthet az optimális jelerősség elérésben. A Cudy RE1800 készülékháza műanyagból készült, de a felépítés ennek ellenére teljesen rendben van, és az összeszerelés minősége is hibátlan.

A repeater azonnal bekapcsol, amint a konnektorba kerül, bekapcsoló gomb nincs is rajta – ha később ki szeretnéd kapcsolni, akkor ki kell húzni. Az újraindításban segít a Reset gomb, amit szükség esetén a gyári beállítások visszaállítására is lehet használni. A kütyün emellett egy gigabites Ethernet port és egy WPS gomb van még, utóbbit a központi routerhez való egyszerűbb csatlakozáshoz lehet használni. Az előlap jobb oldalán három apró LED található, amelyek közül a felső a jelerősséget mutatja három színnel (kék = kiváló, lila = jó, piros = gyenge), a középső az aktív titkosítást jelzi, míg az alsó a rendszerfolyamatokról ad tájékoztatást (pl. boot, csatlakozás a routerhez).A felső LED-et az optimális pozíció megtalálásához kiválóan lehet használni. Ha a LED-ek fénye zavaró, akkor ki is lehet kapcsolni őket.

Egy eszköz, háromféle üzemmód

A Cudy repeater üzembe helyezése a bevált sémát követi: első körben csatlakozni kell az általa létrehozott WiFi hálózatra, majd meg kell adni az alapbeállításokat. A jelismétlő kétféle konfigurációban is működhet: csatlakozhat a központi routerhez az Ethernet porton, tehát kábelen keresztül; ebben az esetben vezeték nélküli hozzáférési pontként használható. A második esetben a kütyü WiFi segítségével kommunikál a központi routerrel, és annak jelét osztja tovább; ebben az esetben az Ethernet csatlakozóra nyugodtan köthető olyan készülék, amely nem rendelkezik saját WiFi adapterrel – gondolj csak például egy NAS-ra. A harmadik verzió csak akkor bevethető, ha van már más Cudy hálózati eszköz is otthon; az RE1800 ugyanis támogatja a Cudy saját Mesh technológiáját, a Whole Home Mesh-t.

Visszatérve a WiFi-re, a Cudy repeatere WiFi 6-os, és a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvenciát egyaránt támogatja. Sőt ezeket akár párhuzamosan is tudja használni. 2,4 GHz-en 574 Mbps, 5 GHz-en pedig 1201 Mbps az elméleti maximális sebesség – ebből adódik az AX1800 elnevezés is, hiszen a két sáv együttes használatakor megközelítőleg 1800 Mbps-os tempót lehet elérni. Elméletben. A gyakorlat már más persze, de optimális esetben a kütyü tényleg gyors: ha például WiFi hozzáférési pontként működik, vagyis a gigabites Ethernet jelet osztja tovább, akkor 5 GHz-en normál körülmények között 700 Mbps-os sebesség is realizálható, 2,4 GHz-en pedig akár 270 Mbps is elérhető. Ha viszont az eszköz a WiFi jelet osztja tovább, akkor reálisan, pár szoba távolságból 5 GHz-en inkább 2-300 Mbps-os, 2,4 GHz-en pedig legfeljebb 100 Mbps sebességre lehet számítani. Mindez a tempó bőven elég 4K-s streamek vagy akár játékok kiszolgálásához, és az internetes letöltések sebessége is biztosan gyors lesz.

Egyelőre a szoftver a gyenge pont

A Cudy RE1800 kezelőfelülete alapesetben a 192.168.10.254-es IP-címen érhető el, ha viszont a repeater már a központi routerre csatlakozik, az általa kiosztott IP-címet kell használni. A webes interfész rendkívül egyszerű, és csak a legszükségesebb beállításokat tartalmazza – ezen a téren még bőven van hova fejlődni, hiszen nincsen például MAC-szűrés és vendég hálózat opció sem. A 2,4 GHz-es és 5 GHz-es WiFi egymástól függetlenül ki- és bekapcsolható viszont.

A hálózatok titkosítása akár WPA3 is lehet, egyéb extra paraméterekből viszont nem sok van: az üzemmód mellett az SSID elrejtések kérhető, a jelerősség szabályozható (3 szint), valamint a csatlakozó eszközök száma limitálható. A Cudy termékeihez egyelőre nincs mobiltelefonos alkalmazás sem, de ez a gyártó ígérete szerint a jövő év elejére változni fog.

Összegzés

A Cudy RE1800 hasznos kiegészítő lehet minden olyan esetben, amikor a cél a hálózat lefedettségének gyors és hatékony növelése. A WiFi 6 támogatásnak és a kétsávos működésnek hála a repeater gyors, és további előnye az is, hogy könnyen üzembe helyezhető. Cserébe viszont beállítási lehetőségekből nincsen túl sok.

A Cudy RE1800-at a Hamától kaptuk kölcsön a teszt idejáre. Ajánlott végfelhasználói ára kb. 23 ezer forint.