- 2018. szeptember 27., 08:00
Az Intel-t érintő botrányok és a készlethiányt nem is jöhetett volna jobbkor az AMD-nek.
Hirdetés

Habár pontos adatok még nincsenek, elemzők szerint az AMD piaci részesedése a harmadik negyedévben is drasztikusan növekedett, valószínűleg átlépte a 20 százalékot is. Ez már önmagában sem egy rossz adat, de az elért eredmény akkor igazán ütős, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a processzorgyártó két éve még csak egy porszemnek számított.

Ráadásul a további kilátások is nagyon jók: az AMD jelenleg 7 nm-es csíkszélességgel gyárt(at)ja a CPU-kat, az Intel viszont még mindig azzal küszködik, hogy végre sikerüljön átállni 10 nm-re. Az Intelnél akkora a probléma, hogy jelenleg készlethiány van, és az év vége előtt nem is várható, hogy helyre áll a szállítások normál rendje. Minden adott ahhoz, hogy az AMD tovább szárnyaljon, nem lehetetlen az sem, hogy az utolsó negyedévben megint hatalmasat ugorva 30 százalékra vagy akár még ennél is nagyobbra nő az AMD részesedése.

Igazán persze azt lesz érdekes látni, hogy mihez kezd majd egymással a két óriás akkor, ha elmúlnak az Intel gyártási nehézségei; a kérdés az, hogy az AMD-nek sikerül-e addig akkora lendületet összegyűjtenie, amelyre a következő néhány évben is építkezhet.