- 2019. március 20., 11:00
Stadia néven indul az új platform, amely azt ígéri, hogy minden játék működik majd gyengébb gépeken is.
Hirdetés

A Google új vizekre evez, és megpróbál kihasítani egy kisebb (vagy inkább nagyobb?) falatot a játékkonzolok világából. A Stadia néven induló szolgáltatás felhő alapú lesz, vagyis a játékokhoz nem lesz szükség erős számítógépre vagy játékkonzolra, elegendő lesz egy combos internetkapcsolat és egy böngésző. Plusz bármilyen PC, okostévé vagy telefon, tablet. A tervek szerint a Google integrálja majd a platformot a YouTube-bal is, így egyetlen gombnyomással online streamet lehet majd indítani a Stadiából, visszafelé pedig az működik majd, hogy egy streamet nézve bárki egyetlen kattintással maga is elkezdhessen játszani az adott címmel.

A Google a Stadia mellé saját vezérlőt is készít majd, de a játékokat a PC billentyűzezetével vagy más játékvezérlőkkel is lehet majd használni természetesen. A Google AMD alapokon nyújtja majd a szolgáltatást, amely kezdetben 4K-s részletességet és 60 fps-es képsebességet ígér – de később elérhető lesz a 8K-s felbontás is, akár 120 fps mellett. Azért az ennyiből is látszik, hogy a szolgáltatáshoz erős internetkapcsolatra lesz szükség, valószínűleg 60 Mbps alatt nem is lesz érdemes próbálkozni vele.

Az biztos, hogy a Stadia csak akkor lehet sikeres, ha sok játék is lesz rajta; a Google ennek érdekében kiadta a hozzá kapcsolódó fejlesztőkészletet, amellyel száznál is több stúdió kezdett foglalkozni. Emellett a Google saját fejlesztőközpontot is nyitott, így exkluzív tartalmakra is lehet számítani. Azt sajnos még nem tudni pontosan, hogy a Stadia mikor rajtolhat, de erre várhatóan még idén sor fog kerülni (és nemcsak Amerikában, hanem Európában is). A szolgáltatás valószínűleg havidíjas előfizetéssel lesz használható, amelynek ára még szintén nem ismert.

Címkék