- 2019. július 18., 10:00
A napokban nagyon pörög a FaceApp nevű alkalmazás; amely vicces, de komoly kockázatot is jelenthet.
Hirdetés

A szoftverrel azt lehet megnézni, hogy milyen lenne valaki öregként, más hajjal vagy akkor ha ellenkező neműnek született volna. A FaceApp kikerülhetetlen, még ha nem is használtad az appot, akkor is biztos van olyan ismerősöd, aki használta és megosztotta a vele készült fotókat. Biztonsági szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szoftver komoly kockázatot jelent(het).

Értelemszerűen az app a saját fotókkal működik, azonban a képek átalakítását nem a telefonos program végzi; az app csak feltölti azokat egy orosz szerverre, a „varázslat” ott történik. Ez már önmagában aggályos, hiszen senki sem tudja, hogy a fényképekkel mi történik az átalakítást követően. Egyes szakértők szerint az alkalmazás nemcsak a kiválasztott képeket tölti fel, hanem az összes, a telefonon lévő képet továbbítja a készítők felé. Ezt ugyanakkor nem sikerült egyértelműen bebizonyítani egyelőre, ráadásul ha a dolog tényleg így lenne, azért az az extrém magas adatforgalomból valószínűleg sokaknak feltűnt volna már.

Frissítés: cikkünk megjelenését követően szakértők kielemezték az adatforgalmat, és arra a következtetésre jutottak, hogy az app csak a kiválasztott fotót tölti fel. Reagált a cég is, amelynek szóvivője azt közölte, hogy a fotókat az Amazon szerverei tárolják, a képek pedig 48 órán keresztül maradnak meg azért, hogy ha a felhasználó ugyanazt a képet többször is feltölti, akkor ne kelljen a számításokat újból és újból elvégezni.

Címkék