- 2019. október 16., 10:00
Az AMD chipek túl jók, az Intel nem tud versenyezni velük; egyetlen dolog maradt tehát. Árat kell csökkenteni.
Hirdetés

Az Intel 2017-márciusáig nagyon kényelmes helyzetben volt, a Core processzorokkal évek óta uralta a piacot, az AMD csak a legolcsóbb kategóriában tudott labdába rúgni. Aztán megjelentek a Ryzen, majd a Threadripper chipek, amelyekkel az AMD nemcsak visszahelyezte magát a térképre, hanem rögtön borsot is tört az Intel orra alá. Ez részbe persze annak is köszönhető, hogy az Intel még mindig nem jutott dűlőre a 10 nm-es gyártási technológiával, így annak bevezetése most már nagyon sokat csúszik. A lényegen ez azonban nem változtat: az AMD komoly piaci részesedést szerzett, egyes régiókban 50 százalék felettit.

Ezt pedig az Intel már nem nézheti szó nélkül. Mivel a helyzet jelenleg úgy fest, hogy technológiában rövid távon nem tud versenyezni a processzorgyártó, a vezetés – meg nem erősített források szerint – egy combosabb árcsökkentésben gondolkodik. Ez jó stratégia lehet, mert az Intelt „megszokásból” még mindig sokan szeretik; ők, ha olyan árszinten tudnak Core processzort venni, mint amennyibe egy Ryzen kerül, akkor nem is mérlegelnek, „kék dobozt” vesznek le a polcról.

Ha tényleg lesz árcsökkentés, akkor az Intel néhány évig jóval kisebb bevételre számíthat az otthoni felhasználóknak szánt processzorok után, de még mindig jobb nagyobb részesedéssel kevesebb bevételt elérni, mint piacot veszíteni. Az AMD példáján ugyanis látszik, hogy visszajönni nagyon nem egyszerű…

Ez is érdekelhet
2020. június 5., 17:00
2020. május 21., 14:00