- 2019. október 17., 08:00
Az Intelt még az ág is húzza: lehet, hogy 2021 előtt nem lesznek 10 nm-es Core processzorok?
Hirdetés

Pletykák szerint az Intelnek annyira nem állnak össze a dolgok az Ice Lake mikroarchitektúra fejlesztése során, hogy a projektet teljesen elkaszálta a vállalat. Ez elég meglepő húzás lenne, tekintettel arra, hogy ez az architektúra lenne az, amelyikkel végre megtörténik az átállás 10 nm-re. Az már korábban eldőlt, hogy az asztali chipeknél 2022-ig nem lesz váltás Ice Lake-re, de most úgy fest, hogy a mobilos termékvonalnál sem. Az Intelnek állítólag az a fő problémája, hogy sehogyan sem sikerül elég magas órajelet elérni, ami pedig azt jelenti, hogy a processzorok teljesítménye nem nyújt (elég) sebességbeli pluszt a jelenlegi megoldásokhoz képest, és/vagy a megbízhatóság nem tökéletes.

Belső források szerint a jellegi forgatókönyv úgy szól, hogy 10 nm-re legkorábban 2021-ben áll át a vállalat – de szerintünk az sem lenne feltétlenül meglepő, ha végül ez a lépcsőfok teljesen kimaradna. Ugyanis 2022-ben már 7 nm-en szeretne gyártani az Intel. Az pedig, hogy a 10 nm-es technológiával gondok vannak, nem jelenti automatikusan azt, hogy a 7 nm-rel is problémák lesznek, mivel ezt a csíkszélességet már új gyártási megoldással, EUV eljárással kell gyártani. Tehát lehet, hogy előbb lesz megbízható 7 nm-es processzora az Intelnek, mint 10 nm-es.

Az Intel hivatalos közleményben egyelőre cáfolta ezeket az értesüléseket, de tekintettel arra, hogy a 10 nm-es gyártás már nagyon régóta csúszik, hitelt érdemlően csak egy működő mainstream processzorral tudná igazolni a vállalat, hogy tényleg minden a (sokadszor módosított) ütemterv szerint halad.