- 2009. január 10., 17:58
Az Excalibur Electronics és a Hanson Robotics fejlesztéseként elkészült fej a megtévesztésig hasonlít az emberre.

Az Excalibur Electronics és a Hanson Robotics közös fejlesztéseként elkészült fej a megtévesztésig hasonlít az emberre.

CES 2009

A kísérleti projekt egy bőrszerű anyag kifejlesztésének az ötletével kezdődött. Bér érzésre messze van a bőr és a speciális gumi egymástól, de látványra, és ami a projekt szempontjából a legfontosabb volt, viselkedését tekintve a műbőr kiváló. Éppen úgy és éppen annyira nyúlik, mint amennyire a mi bőrünk nyúlna, ha „külső kényszer hatására” izomzattal együtt hirtelen leválna arcunkról.
A robot a Realistic Human Skin nevet kapta, és a bőr mellett mozgatásért felelős apró motorokat is tartalmaz. A fejben 32 villanymotor dolgozik, ezek segítségével a figura tetszőleges arcvonásokat tud imitálni, de akár pislogni is képes, majdhogynem tökéletesen.

CES 2009

A motorok és a vezérlés egyelőre arra van kihegyezve, hogy a vonások élethűek legyenek, két állapot (mondjuk a mosolygás és a szomorkodás közötti) átmenet eléggé darabos. A robot arcjátéka tényleg nagyon meggyőző, a beszéd imitálásában például közvetlenül öt, közvetve pedig további hat motor vesz részt.
A szerkezet január végén átköltözik a San Diego Universityre, ahol az egyetemen diákjaiból és professzoraiból összeállított csapat saját szoftvert fejleszt ki, amelytől a projekt vezetői a mostaninál is jobb arcjátékot, az összetettebb gesztusoknál (egymás után több arckifejezést értünk) finomabb mozgásfeldolgozást várnak.

Címkék