- 2020. május 28., 15:00
Az emberek hiszékenységét kihasználva megjelentek az 5G káros hatásai ellen védelmet nyújtó USB stickek. Lehúzás deluxe.
Hirdetés

Az 5G-vel kapcsolatos összeesküvés-elméletekről valószínűleg mindenki hallott már; a neten számtalan olyan weboldalt találni, amely „tudományos tényekre” alapozva azt állítja, hogy az 5G egyértelműen káros az emberi szervezet számára, de népszerűek azok a konteók is, amelyek a vírusokkal, nyomkövető chipekkel és Bill Gate-szel kötik össze az újgenerációs mobilhálózatok kifejlesztését. A helyzet ezzel szemben az, hogy független tanulmányok egész sora mutatta ki, hogy az 5G nem veszélyesebb az egészség számára, mint a jó ideje velünk lévő 4G-s és a még régebb óta velünk együtt lévő 3G-s hálózatok. Persze ezeket nyilván Bill Gates finanszírozta. De tény, hogy annak idején a 3G és a 4G kapcsán is előkerült a #mindmeghalunk lemez, aztán az apokalipszis végül elmaradt.

Nos. A „jó” hír az, hogy aki nagyon aggódik az 5G miatt, az most vásárolhat magának potom 283 fontért egy darab, vagy akciósan 795 fontért három darab, USB csatlakozóba illeszthető biológiai pajzsot. A termék nevét szándékosan nem írjuk le a cikkben, mert nem szeretnénk, ha bárki is azért vásárolná meg ezeket a kütyüket, mert tőlünk hallott róluk. Nyilvánvaló átverésről van szó ugyanis. Forgalmazója szerint a pajzs egyébként 8 vagy 40 (!) méter sugarú gömbben megtisztítja a környezetet az 5G káros hatásaitól, mégpedig kvantum oszcilláció segítségével. A kifejezéssel a csoda stick kitalálója biztosra ment, hiszen az emberek 99,9 százaléka valószínűleg nem hallotta még ezt a szóösszetételt, vagy ha mégis, akkor fogalma sincs, hogy mit jelenthet. A kvantum oszcilláció elég jól hangzik, és felületesen rákeresve a neten még van is köze az elektormágneses hullámokhoz.

A BBC viszont kicsit utánajárt a kérdésnek; mégpedig azért, mert a stick kísértetiesen hasonlít azokra a kutyaközönséges USB stickekre, amelyeket Kínából néhány fontért lehet rendelni. Hozzájuk képest a különbség annyi, hogy a 283 fontos verzióra egy matrica is került; kiegészítő elektronikát vagy bármilyen más, az adattárolásra használt verziókhoz képest meglévő változást viszont nem sikerült találni. A stick kizárólagos brit forgalmazója állítása szerint természetesen „rengeteg bizonyítékkal rendelkezik a hatásosságot illetően”, de azokat „nyilvánvaló okokból” nem mutathatja meg. Hát igen, az okok számunkra is nyilvánvalóak...

A lényeg tehát: az 5G-nek jelen tudásunk szerint nincs az egészségre ható komoly hatása, de ha mégis lenne, akkor egészen biztos, hogy egy közönséges USB stick nem véd meg tőle. Idő kérdése, hogy ezek a stickek felbukkanjanak a hazai kínálatban is, de óva intünk mindenkit a vásárlástól. Kivéve persze, ha valaki egy 100 ezer forintos, 128 MB-os pendrájvra vágyik.

Címkék