- 2020. május 7., 17:00
Az önjáró autók fejlesztéséhez nélkülözhetetlen információkat osztott meg a vállalat.
Hirdetés

Az önjáró autók fejlesztése rendkívül bonyolult feladat; nem kis részben azért, mert nemcsak megfelelő felszerelés (autó, kamerák, lézeres radarok, stb.) kell a dologhoz, hanem rengeteg idő és megtett kilométer is. Ilyet pedig nincs mindenkinek lehetősége gyűjteni. Önjáró autót a Ford is fejleszt, az első modellek a jelenlegi tervek szerint 2022-ben kerülhetnek piaca. A gyártónak így rengeteg adat van már a birtokában – ezek egy részét pedig most ki is adja kutatók illetve fejlesztők számára.

A lépés nem példátlan, azonban a Ford minden eddiginél jobb adatbázist ad a független fejlesztők kezébe. Az adatbázis ugyanis egy év alatt készült, és igen sokféle helyzetet ölel fel. Itt gondolhatunk például különféle időjárási viszonyokra vagy arra is, hogy mivel az adatgyűjtésben résztvevő flotta Detroit utcáit rótta, vannak információk sűrű városi közlekedési helyzetekből valamint „lazább” autópálya forgalomból is. Ráadásul az adatokat nem egy jármű, hanem több gyűjtötte, így a kutatók olyan helyzeteket is elemezhetnek, ami két önjáró autó találkozásakor adódhat. Előfordulhat például, hogy valamit csak az egyik autó „lát”; ki lehet dolgozni módszereket arra vonatkozóan, hogy ilyenkor az információ hogyan jut el a másik járműhöz. A Ford az adattömeg mellé egy olyan szoftvert is ad, amely segít az információk grafikus megjelenítésében.

Az autógyártó emellett természetesen gőzerővel maga is dolgozik azon az algoritmuson, ami a saját önjáró autóiba kerül majd be – a most megosztott információk, bár hasonlóak, nem azonosak azokkal az adatokkal, amelyeket a Ford a saját fejlesztéseihez használ.

Címkék