- 2018. szeptember 10., 08:00
A Note szériát eddig is az S Pen tette különlegessé, a Note 9-nél viszont még egyet csavart a koncepción a Samsung.
Hirdetés

Értékelés

Samsung Galaxy Note 9
Előnyök

• gyors, szép, a szoftver letisztult
• az S Pen új funkciókat kapott
• remek kamera
• végre jó üzemidő

Hátrányok

• horror ár, főleg az 512 GB-os verziónál
• 201 gramm az 201 gramm
• és méretben sem kicsi
• az ívelt kijelzőbe valami mindig becsillog

Kezdjük a rosszal: a mobil nemcsak a Samsung eddigi legjobb, hanem egyben eddigi legdrágább készüléke is, a nálunk járt verzió 350 ezer forintba kerül, az 512 GB-os verzió pedig, amelybe 6 helyett 8 GB RAM kerül, 435 ezer forintért lesz megvásárolható. Akármelyik árat nézzük is, rengeteg pénzről van szó. Cserébe viszont a Samsung egy olyan telefont ad a kezünkbe, amely rettenetesen gyors, kiváló szoftverrel és kiváló kamerával rendelkezik. És amelynek kategóriájában nincs konkurenciája: az S Pen ugyanis olyan extra funkciókat ad a felhasználó kezébe, amelyek egyetlen más telefonnál sem találhatók meg a fícsörlistában. A Note mérete miatt mindenkinek nyilván nem ajánlható, azt viszont bátran állíthatjuk, hogy aki megveszi, annak semmilyen téren nem kell kompromisszumot kötnie.

A Samsung Galaxy Note 9-et a Telenortól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük!

Az első Note megjelenésekor a Samsung elég sok kritikát kapott – főleg a készülék mérete miatt. Sokan nem értették a koncepciót, és azt gondolták, hogy bukásra van ítélve. Azóta azonban megfordult a világ, és a széria az egész androidos világban egyedinek számít, főként persze az S Pen miatt. Az aktuális Note minden évben a Samsung termékpalettájának csúcsán helyezkedik el; noha a Note 9-ben eget verő újdonságok nincsenek, a telefon mégis mindenben jobb elődeinél.

Külső

Dizján tekintetében a Samsung nemcsak az S széria, hanem a Note széria esetében is a kétéves fejlesztési ciklust követi, így a Note 9 nemcsak nyomokban emlékeztet a Note 8-ra, hanem szinte egy az egyben úgy néz ki, mint elődje. A vállalat persze növelte kicsit a kijelző méretét, de az OLED-panel felett és alatt lévő sávot sikerült még alacsonyabbra venni, így a készülékház csak egészen minimális méretben lett nagyobb. Ezzel együtt is, a Note 9 hatalmas, 161,9×7,4×8,8 mm-es, tömege pedig 200 gramm feletti, a zsebet érezhetően húzza és persze ki is tölti a készülék.

A formavilág viszont tényleg teljesen a Note 8-é; a Gorilla Glass üveggel védett kijelző és a hátlap két oldalt pontosan ugyanúgy hajlik rá az oldalt elvékonyodó, fém oldalakra. A Samsung szerencsére az oldalak esetében ezúttal nem a fényes, hanem a matt verzióra szavazott. Apró ámde annál látványosabb változás, hogy a keret éleit a Note 9-nél lecsapták.

A fémkeretet a sarkoknál, négy helyen vékony műanyag betét szakítja meg, ami az antennák számra biztosít jobb kilátást. Két oldalt a gombokat (jobbra bekapcsoló gomb, balra hangerőszabályzó és Bixbi), fent a SIM-tálcát, lent pedig a jack dugót, az USB-C csatlakozót, az egyik hangszórót és az S Pent találjuk. Fentre és lentre természetesen egy-egy mikrofon is került. Ha ki szeretnénk venni az S Pent, akkor be kell nyomnunk ahhoz, hogy kiugorjon kicsit a helyéről, utána pedig már simán kihúzhatjuk.

A másik hangszóró az előlapon, a kijelző feletti vékony csíkban helyezkedik el. Ezt nemcsak beszélgetésnél, hanem zenehallgatásnál is tudjuk használni, így a telefon sztereo hangzás előállítására is képes. A felső sáv eléggé zsúfolt, már csak ezért is jó, hogy a Samsung nem használ notchot: a hangszóró és a visszajelző LED mellett további öt apróságot helyeztek el itt a mérnökök. Van egyszer közelségérzékelő, van fényérzékelő, van íriszszkenner infra LED-del és előlapi kamera is.

Hátul a legfontosabb változás az elődhöz képest az, hogy a Note 9 ujjlenyomat-olvasója nem a kamerák mellett, hanem a kamerák alatt található, ezt leszámítva viszont minden maradt a régi: a fényképező dupla optikás, és LED-es villanó is tartozik hozzá, valamint itt találjuk a pulzusmérőt és véroxigénszint-mérőt is.

A telefon (és a toll maga is) víz- és porálló, az IP68-as szabványnak megfelelően.

Hardver

Tekintettel arra, hogy a Samsung mindig a Qualcomm Snapdragon chipjeit valamint saját, Exynos néven futó rendszerchipjeit használja, a Note 9 alapvetően ugyanarra a vasra épül, mint az év elején bemutatott S9/S9+ páros. Némi különbség persze van, de ha a fontos paramétereket nézzük, akkor a Note 9 csak a több RAM és a nagyobb belső memória miatt jobb kisebb testvéreinél.

Magyarországon az Exynos 9810-zel szerelt verzió kerül forgalomba, amelyben négy darab 2,7 GHz-es Mongoose M3 és négy darab 1,8 GHz-es Cortex-A55-ös mag duruzsol. Ezek az ARM-féle DinamIQ révén bármilyen kombinációban ki-/bekapcsolhatók. A grafikus gyorsító ebben a modellben a Mali-G72 MP18. A RAM mérete 6 vagy 8 GB, a belső tárhely pedig 128 vagy 512 GB. Cikkünk készítésekor csak a 6/128-as konfig kapható, a 8/256-os változatot a Samsung később hozza forgalomba.

Érdekesség, hogy a meglehetősen bőséges belső tárhely ellenére a telefont lehet bővíteni, és mivel a Samsung hamarosan 512 GB-os memóriakártyát is piacra fog dobni, a telefon kapacitása akár 1 TB is lehet. A telefonból lesz dupla SIM-es változat is, amelynél a memóriakártyát a második SIM helyett tudjuk használni. A kommunikációs lehetőségek terén a Note 9 természetesen a maximumot nyújtja, ami 1,2 Gbps-os LTE-t, ac-s WiFi-t és Bluetooth 5.0-t jelent, utóbbi pedig az LE, A2DP és aptX kiegészítéseket is támogatja. FM-rádió nincs, NFC és A-GPS viszont van, a helymeghatározáshoz pedig GLONASS, BDS és GALILEO rendszereket is tud használni a készülék. Szenzorból rengeteg van, a különlegesebbek közé az íriszszkenner, a pulzusmérő és a véroxigénszint-mérő tartozik. Szerencsére a Samsung talált helyet a jack dugasznak is; a töltéshez pedig USB-C csatlakozót használhatunk, amely adatátvitelnél a 3.1-es szabványt támogatja, és OTG valamint DisplayPort funkciókat is kapott.

A vas nemcsak papíron, hanem a valóságban is roppant erős, az Android tökéletes sebességgel fut a készüléken – és ez valószínűleg még két verziófrissítést követően is így fog maradni.

Teszteredmények
Teljesítmény
AnTuTu 6:279666
Geekbench (s): 3810
Geekbench (m): 8491
GFXBench 3 (M, on): 48 fps
GFXBench 3 (M, off): 79 fps
GFXBench 3 (T, on): 70 fps
GFXBench 3 (T, off): 113 fps
Kijelző
Maximális fényerő: 579 nit;
Kontraszt: n/a
Színhőmérséklet: 7200 K
Egyéb
Töltési idő (10-100%): 99 perc
Üzemidő (normál VAGY net): 15 óra
Üzemidő (video): 19,5 óra
Szabad kapacitás: 108 GB

Kijelző

A Note 9 hatalmas mérete elsősorban abból adódik, hogy a Samsung megint késztetést érzett arra, hogy a kijelzőt növelje; az előd 6,3 colos panelje után most már 6,4 colos OLED-et kapunk (18,5:9-es képaránnyal, 1440×2960 pixeles felbontással) – mindkét oldalon ívelt kialakítással. Ez nekünk továbbra sem jön be, mert a mobilt lehetetlen úgy tartani, hogy valami ne csillanjon be a kijelzőn, az eladási adatok viszont a Samsungot igazolják.

A kijelző jó Samsung szokás szerint nagyon rendben van, nemcsak a színek, hanem a kontrasztarány is remek, a fényerő pedig kellően magas ahhoz, hogy a panel tartalmát akkor is teljesen jól lássuk, ha kint erősen tűz a nap. Ahogyan eddig is, a szuperfényes üzemmódot csak automatikus fényerőállítás esetén kapcsolja be az elektronika, mert ez sem az üzemidőre sem magára a panelre nincs túl jó hatással, ezért túl sokat nem szabad használni. Ilyenkor a fényerő egyébként majdnem a fenti érték kétszeresére, 950 nit fölé nő.

Akku

A Samsung egyszer már ráfázott a 4000 mAh-s akkura; a Note 7 nem úgy lett kirobbanó siker, mint ahogyan azt a vállalat szerette volna. A Note 8-nál vissza is vettek kicsit (vagy inkább sokat) a mérnökök, de úgy fest, hogy a Samsung most megint megpróbálkozik egy ilyen méretű teleppel – amire egyébként nagy szükség is van, mert a Note 8 üzemidő szempontjából csak átlagosra sikerült. A kétnapos rendelkezésre állást persze a Note 9 sem fogja tudni hozni, ha viszont nem megyünk rá szándékosan arra, hogy a telefont lemerítsük, akkor napon belül nem lesz problémánk. Képernyő időben a 6 órát lazán hozza a Note 9. A telefon ráadásul a gyorstöltést is támogatja, így a 4000 mAh-s akkut szükség esetén alig több, mint másfél óra alatt teljesen feltölthetjük. Ha a kényelem fontosabb, mint a sebesség, akkor pedig egy Qi szabványú töltővel vezetékmentes megoldást is választhatunk.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00