- 2020. március 26., 16:00
Jártál már úgy, hogy nem sikerült törölni vagy átnevezni valamit, mert a fájlt zárolták? Mutatjuk a megoldást!
Hirdetés

Ebben a sorozatban olyan apró, de annál hasznosabb segédprogramokat gyűjtünk össze, amelyekre bármikor szükséged lehet. Ha kíváncsi vagy a többi programra is, akkor a sorozatba tartozó többi írást ezen az oldalon találod. A lista folyamatosan bővül.

Ha te is jártál már úgy, hogy egy fájlt vagy mappát nem tudtál törölni, mozgatni vagy átnevezni, mert a Windows szerint valami használja, akkor könnyen átérezheted a LockHunter fontosságát: a szoftver arra képes, hogy megnézze, mely program vagy programok nyitották meg a kérdéses fájlt (vagy mappát). Itt nyilván nem azokra az esetekre kell gondolni, amikor egyértelmű, hogy a dokumentum nyitva van a Wordben... A Photoshop régebbi verziói például gond nélkül zárolták a fájlokat továbbra is akkor, ha megnyitottuk, szerkesztettük majd bezártuk őket. És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos rejtett rendszerprogram is zárolhat fájlokat, mappákat hosszabb-rövidebb időre. De mit tud pontosan a LockHunter? Az alábbiakat:
• megmutatja, hogy pontosan melyik folyamat vagy folyamatok zárolták a fájlt
• ezeket a folyamatokat le is lőhetjük vele, vagy akár törölhetjük is a programot, amely zárolta a fájlt
• lehetőséget ad a zárolás feloldására és így a fájlok törlésére, másolására vagy átnevezésére
• ha úgy ítéljük meg, hogy a zárolás jogos, akkor kérhetünk törlést a Windows következő újraindításakor
• beépül a Fájlkezelő helyi menübe
• a törölt fájlok a Lomtárba kerülnek, így visszaállíthatók.

Amellett, hogy a LockHunter beépül a Fájlkezelő helyi menüjébe, természetesen külön is elindítható a számítógépen. Ebben az esetben a vizsgálandó fájlokat egyszerűen be kell csak húzni a program ablakába. Sok opciót ne keressünk; a zárolási adatok feletti menüben a fenti listában elérhető funkciók bújnak meg csupán. Ezekere egy kattintás csak, és a kért műveletet a LockHunter pillanatok alatt végrehajtja.

A LockHunter ingyenes; letölteni innen lehet. A program a Windows összes verzióját támogatja, beleértve a 32 és 64 bites kiadásokat is.

Címkék