- 2020. október 15., 12:00
Frissült a Huawei strapabíró okosórája: még dizájnosabb lett, azonban alkalmazásbolt továbbra sem jár mellé.
Hirdetés

Értékelés

Huawei Watch GT 2 Pro
Előnyök

• tetszetős külső
• fényes kijelző
• hosszú üzemidő
• víz- és porálló

Hátrányok

• gyenge hardver
• nincs alkalmazásbolt
• csak pár számlap látszik folyamatosan
• nincs Google integráció

A Huawei Watch GT sorozat továbbra is jól teljesít, ha valakinek egy olyan fitnesz kütyüre van szüksége, amely óraként is megállja a helyét, azonban a dizájnos külsőnek és a jó üzemidőnek egyaránt ára van. A dizájnos külső ára pénzben mérhető, az óra 99 ezer forintért vásárolható meg, ami nem kevés pénz – ennyiért Wear OS okosórákat is lehet venni, amelyek tudása nagyon jól bővíthető. A hosszú üzemidő ára pedig az, hogy a gyenge hardver miatt az óra inkább csak egy fitneszkütyü, mint teljes értékű okosóra; abszolút a Huaweire vagyunk utalva a tekintetben, hogy az óra mit tud most és esetleg mit fog tudni a jövőben.
A Huawei Watch GT 2 Proára 99 ezer forint.

Most, hogy a Huawei felett eléggé felhős az ég, és az okostelefonok jövője finoman szólva is kétséges, a kínai gyártó egyre jobban a kiegészítőkre helyezi a hangsúlyt. Az okosórák piacán a vállalat régóta erős szereplő, így adta magát, hogy ezen a fronton is rákapcsoljon kicsit a gyártó. Mostani tesztünk alanya a Watch GT sorozat legújabb tagja: a Watch GT 2 Pro sok mindenben fejlődött elődjéhez képest, tudása azonban csak picit nőtt. De lássuk a részleteket.

Külső (dizájn)

Tavaly a GT sorozat egyik első verzióját már teszteltük, és akkor megírtuk, hogy a Watch GT széria különlegessége az, hogy nem az Android Wear OS-t, hanem a Lite OS-t használja. Ennek oka elsősorban az, hogy a Huaweinél úgy gondolták, hogy a jó üzemidő fontosabb az erős hardvernél; a Watch GT (Sport) ennek megfelelően papíron két-három hétnyi üzemidővel kecsegtetett, amiből kettőt a gyakorlatban is tudott hozni. A Watch GT 2 Pro erre az alapra építkezik; a hardver – üzemidőből fakadó – limitált képességén a kínai gyártó alapjaiban nyilván nem tudott változtatni, de a szoftver picit okosabb lett, a dizájn pedig végre olyan, amit nemcsak egy okosóra, hanem bármilyen más óra is megirigyelhetne.

Az okostelefonoknál a káva nélküli kialakítás régóta hódít; az okosórák világába azonban ez a trend egészen mostanáig nem szivárgott be, pedig ha valahol, akkor ebben a kategóriában igazán fontos lenne a perem eltüntetése. A Huawei Watch GT 2 Pro az első olyan óra, amelynél a kávát sikerült legalább úgy eltüntetni, mint a hőskorban az LCD-tévéknél. Azaz, bár maga a kijelző nem „lóg” ki teljesen az előlap széléig, nincs lépcső, nincs látható káva. Ez az apró módosítás elég is volt ahhoz, hogy az óra roppant elegánsnak tűnjék; a megjelenést persze a fémkeret is feldobja, a gyári szilikon pántot viszont érdemes lehet szebbre cserélni. Ebben nagy szabadságot ad, hogy a 22 mm-es fülméretben rengeteg alternatív megoldást lehet szakboltokban illetve az interneten is vásárolni.

Hardver, üzemidő

A kijelző nem változott, és a számlap mérete is maradt a régi: ez 46,7 mm-es számlapot, 1,39 colos kijelzőt és 454 pixeles, kör alakú OLED-panelt jelent. Az újfajta dizájn miatt a teljes előlapot zafír üveg védi, ami garancia arra, hogy az óra normál körülmények között biztosan nem lesz karcos. A kijelző teljesen rendben van: színei kellően élénkek, a fényerő pedig elég nagy a kültéri használathoz is. Bár a teszt elkészítésének pillanatában kevés volt a napfény, nincs kétségünk afelől, hogy az adatok a szép nyári napokon is remekül láthatók.

A Watch GT 2 Pro Cortex-M4 architektúrás rendszerchipre épül, minimális RAM-mal – a tárhely viszont az első verzió 128 MB-járól 4 GB-ra nőtt. Ennek a legfontosabb előnye az, hogy 2 GB-ot használhatunk zenék feltöltésére is, így BT fülessel közvetlenül az óráról hallgathatjuk a zenét – például – futás közben. Ezzel együtt az óra általános feladatokra továbbra sem igazán használható: csak azt tudja, amire kitalálták, nincsen csatlakozó alkalmazásbolt, hiába lenne most már hely az alkalmazások számára. Szenzorokből és adapterekből van bőven, de hiányosságokkal is szembe kell nézni: kommunikációra például csak Bluetooth kapcsolat áll rendelkezésre (igaz, legalább LE kiterjesztéssel), WiFi nincs. Pozícionáláshoz ott a GPS és az iránytű, a mozgás illetve egyebek mérését pedig gyorsulásmérő, giroszkóp, pulzusmérő, barométer és fénymérő segítik. Azonban nemcsak a WiFi, hanem a vérnyomásmérő is hiányzik. Érdemes megemlíteni még azt is, hogy a specifikációban szereplő NFC-chip sem teljes értékű, általános célra nem használható, csak arra, hogy az órára gyorsan és egyszerűen tölthessünk át számlapokat.

A hátlap kerámia, a részegységek illesztése pedig ragasztott, így az óra tökéletesen vízálló – akár 5 ATM nyomásnak is képes ellenállni (ez 50 méteres mélységet jelent). Nem árt neki a fürdés, de még az sem, ha úszni megyünk vele.

Üzemidőben a Watch GT 2 Pro simán felveszi a versenyt mindenféle más okosórával, hiszen a Lite OS és a szerény képességű, de éppen ezért alacsony fogyasztású hardver 10-12 nap üzemidőt simán hoz normál használat mellett. A töltéshez a mellékelt bölcsőt és egy USB-C kábelt használhatunk, vagy van lehetőség a bölcső nélkül is a Qi szabvány szerinti vezetékes töltésre. Hogy pontosak legyünk: a töltés saját bölcsővel is vezetékmentes elven, érintkezők nélkül történik – ami nyilván hosszabb töltési időt jelent, de ez a megoldás összességében mégis jobb, ha figyelembe vesszük azt is, hogy az órába egy, vezeték nélküli töltőként is funkcionáló mobillal is életet lehelhetünk.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00