- 2020. április 3., 12:00
Egy átlagos számítógépen több százezer fájl is lehet; az Everything ennyi között is villámgyorsan keres.
Hirdetés

Ebben a sorozatban olyan apró, de annál hasznosabb segédprogramokat gyűjtünk össze, amelyekre bármikor szükséged lehet. Ha kíváncsi vagy a többi programra is, akkor a sorozatba tartozó többi írást ezen az oldalon találod. A lista folyamatosan bővül.

Sokszor előfordul, hogy egy fájl eltűnik a számítógépről, az esetek többségében ennek az egyszerű oka az, hogy véletlenül rossz helyre másoltuk be az adott állományt. A Windowsban van kereső az ilyen esetekre, és persze minden olyan más esetre, amikor bármilyen más ok miatt nem találunk meg egy fájlt; sőt a legtöbb fájlkezelővel is megoldható a HDD és az SSD átfésülése. Azonban ezek a megoldások elég lassan működnek, mert mindig az adott kérés teljesítésekor fésülik át a PC-t.

Az egyik legjobb alternatíva a kereső eszközök között az Everything, amely főleg az eltérő koncepció miatt villámgyors és rettentő hatékony. A szoftver ingyenes, letölteni innen lehet. Van belőle telepíthető és hordozható verzió is – mind szinte mindig, úgy most is ez utóbbi ajánljuk.

A hordozható verziót telepíteni nem kell; indítás után várjuk meg, amíg a program beindexeli a fájlokat a számítógépen. Egy SSD-nél ez a művelet villámgyors – másodpercekről beszélünk –, ha HDD (is) van a gépben, akkor azért kicsit tovább is tarthat a dolog. A tesztgépen 1,15 millió fájlt az Everything 20 másodperc alatt indexelt be. Fontos tudni, hogy ezt követően viszont már nem kell várni, mert az alkalmazás fut a háttérben, és folyamatosan nyomon követi a változásokat. Sőt, ha kérjük, akkor Windows szolgáltatásként is regisztrálja magát, így később, a Windows újraindítását követően is friss lesz az adatbázis. Az Everything a fájlnevek mellett a mappák nevét is kereshetővé teszi, illetve lehetőség van a fájlok tartalmában is keresni – ez utóbbi azonban indexelés nélkül működik, és nagyon lassú. Ahhoz, hogy a gép minden egyes mappájában tudjunk keresni, fontos hogy rendszergazdai jogokkal indítsuk el a programot!

A fő képernyő egy nagy listát tartalmaz, amiben a fájlnevek mellett elérési útvonalak, fájlméretek és az utolsó módosítási dátumok olvashatók. Legfelül a menü, a menü és a lista között pedig maga a keresőmező látható – ide kell a keresési kifejezést beírni. Hasznos funkció, hogy a keresési parancsok elmenthetők és később visszatölthetők; komplex utasításoknál ez nagy segítség lehet!

Az Everything inverz módon működik: alapból az összes fájlt és mappát mutatja, a listát pedig a begépelt karaktersor alapján szűkíti. A szűrés azonnal megtörténik, így nem gond, ha elgépeltünk valamit például. Ha pedig nem emlékszünk teljesen pontosan a fájlnévre, akkor pár másodperc alatt rengeteg kombinációt lehet kipróbálni. Természetesen a speciális karakterek is működnek, így a keresésnél a * bármennyi karaktert, a ? pedig egy karaktert helyettesíthet. Ha több szót írunk be, akkor közöttük ÉS kapcsolat lesz, a | operátor VAGY kapcsolatot, a ! pedig kizárást jelent. Ezen kívül a keresést rengeteg további opcióval lehet finomítani, így többek között lehet kérni, hogy a kis- és nagybetűk különbözőnek számítsanak, a doc:, audio:, pic:, video: parancsokkal pedig lehet csak dokumentumok, zenék, képek illetve videók között keresni.

És ez még csak a jéghegy csúcsa: lehet például olyan mappákra keresni, amelyikben egy bizonyos fájl megtalálható, megkereshetjük a gép összes üres mappáját, szűrhetünk fájlméret, dátum, attribútum alapján (kisebb, nagyobb, egyenlő, stb), kereshetünk duplikációkat, stb. A komplex keresési kifejezéseket és az összes használható kapcsolót a Súgóban lehet megnézni, de van egy fejlett keresési panel is, amiben a leggyakoribb opciókat checkboxok és más jelölők segítségével lehet beállítani.

A találati listában a fájlnévre duplán kattintva a kiválsztott fájl megnyitható, ha pedig a jobb egérgombbal kattintunk, akkor a helyi menüből a fájlt tároló mappára is lehet ugrani.

Kellemes (és gyors) keresésgélést!

Címkék