- 2020. december 1., 08:00
A kisméretű hordozható Bluetooth hangszórók piacán nehéz kitűnni, de nem lehetetlen: a LAMAX Sentinel 2 járt nálunk.
Hirdetés

Értékelés

LAMAX Sentinel 2
Előnyök

• jó hangminőség
• IP67-es víz- és porállóság
• TWS és multipont csatlakozás
• kedvező ár

Hátrányok

• a dizájn inkább funkcionális
• az üzemidő nem túl jó
• a töltöttségi szint csak telefonról olvasható le

A LAMAX Sentinel 2 elsősorban azoknak készült, akik egy jó hangminőséggel rendelkező, strapabíró hangszórót szeretnének, a dizájn pedig másodlagos számukra. Hangerőben lehetne többet is kihozni ekkora méretből, viszont sokkal fontosabb, hogy a hangzás kiegyensúlyozott és a mélyeket sem kell keresni. A legnagyobb problémánk az üzemidővel van: a specifikációban szereplő 24 órát valós körülmények között meg sem sikerült közelíteni.

A Huawei FreeBuds 3i ára kb. 13 ezer forint.

Bluetooth hangszóróból manapság annyi van, mint égen a csillag: a gyártók éppen ezért mindenféle egyedi megoldással megpróbálkoznak, hogy ki tudjanak tűnni a mezőnyből. Az LG egy időben például fa borítással kísérletezett, de több víz- és ütésálló megoldás is járt már nálunk. A LAMAX nem túl ismert név a hazai piacon, pedig a vállalat számos kütyüt gyárt, Bluetooth hangszóróból is van szép számmal a termékpalettán. Hozzánk most a Sentinel 2 érkezett.

Dizájn

A Bluetooth hangszórók igen változatos formában készülnek, a LAMAX Sentinel 2 viszont nem a dizájnos kütyük táborát fogja gyarapítani: ez a hangszóró gyakorlatilag a legegyszerűbb, téglalap formát kapta (egyedül a sarkoknál van némi lekerekítés), és borítása is egyszerű szilikon. Persze mindennek oka van, és ezúttal nem csak annyi, hogy a tervezők lusták voltak. A Sentinel 2 egy olyan kütyü lett ugyanis, amit magunkkal vihetünk bárhova, akár a strandra is. A szilikon nemcsak az ütésektől védi meg a hangszórót, hanem a víztől és a portól is; ráadásul a kütyü teljesíti az IP67-es szabvány előírásait is. A szürke szín meglehetősen komor, és a szilikonnal párosítva nem is túl elegáns, ám tény, hogy a külsőt tekintve minden strapabíró hangszórónál kompromisszumot kell kötnünk.

A LAMAX Sentinel 2 előlapjára kerültek a hangszórók, hátul pedig reflexnyílást találunk a mély hangok számára. Fent a kezeléshez szükséges gombok sorakoznak, bal oldalt pedig – egy gumifeléd alatt – az USB-C csatlakozót, a jack bemenetet illetve egy microSD-foglalatot helyeztek el. Gombból összesen ötöt kapunk, amelyek a hangszóró be- és kikapcsolására, a zeneszámok elindításra és megállítására, a zeneszámok közötti léptetésre és a hangerő változtatására valamint a forrás kiválasztására szolgálnak. A szilikon bevonat miatt kicsit nehezebb őket megnyomni, de nem vészes a dolog, gyorsan hozzá lehet szokni! Említést érdemel még a karabiner, amivel a hangszóró biztonságos rögzítése oldható meg – mondjuk egy csónakban ülve, vagy túrázás, bringázás közben.

Lent négy darab gumitappancs biztosítja a csúszásmentességet, azonban a mély hangok elég erősek ahhoz, hogy néha még így is kicsit odébb kússzon a hangszóró használat közben. Pedig a 186×62×50 mm-es apróság elég nehéz, 525 grammot nyom a mérlegen.

Használat közben

A LAMAX Sentinel 2 a Bluetooth 5.0 kapcsolatot támogatja, és egyszerre több kütyühöz is képes csatlakozni – közöttük egyetlen gombnyomással válthatunk, ha szükséges. A multipont kapcsolat azonban a másik irányban is működik: a TWS révén lehetőség van arra, hogy egy telefonhoz két Sentinel 2-t csatlakoztassunk, kiváló sztereo hatást elérve ezzel. A Sentinel 2 természetesen egyedül is sztereo hangzást kínál, de nyilván 18 cm-es méretben ez nem olyan látványosan érzékelhető.

A nagy tömeget részben a 3600 mAh-s akkumulátor indokolja, amely papíron legfeljebb 24 órás üzemidőt biztosít, ezt azonban nekünk sehogyan sem sikerült összehozni: a gyakorlatban 10-12 óra után általában megadta magát a hangszóró. Igaz, a dolog erősen hangerő függő, mi pedig jellemzően 80%-os (vagy esetenként nagyobb) hangerőt állítottunk be. Ez a 10-12 órás érték sem rossz egyébként, hiszen közel egy teljes napos működést biztosít, ami akkor is elég, ha egész napra kiülünk a strandra. Nekünk általános használat mellett, lakásban négy-öt naponta kellett a töltő után nyúlni. Az akku töltöttségi szintjét nem tudjuk ellenőrizni magán a készüléken, csak hangjelzés tudatja, ha rövidesen töltőre lesz szükségünk. Viszont amennyiben a telefon is támogatja, a Bluetooth menüben megnézhetjük, hány százalékon áll az akku. A töltéshez USB-C csatlakozót használhatunk, ami azért kényelmes, mert vész esetén akár arra is van mód, hogy néhány órára elegendő energiát telefonról juttassunk a készülékbe. A teljes töltés időtartama kb. 3 óra.

A Bluetooth 5.0 csatlakozás elvileg 20 méteres hatótávolságot ígér, és a LAMAX Sentinel nem is teljesített rosszul – de járt már nálunk korábban olyan termék, amely jobb jelminőséggel rendelkezett. A 20 wattos teljesítmény viszont, főleg ekkora méretben jónak számít. A két darab 48 mm-es hangszóró szépen szól; kisebb vagy akár közepes szobában elegendő, amit nyújtani tud. A hangerő nem túlságosan nagy, de cserébe a hangzás kiegyensúlyozott, részletes és a mélyeket sem kell nagyítóval keresni. Nyilván a méretből adódóan csodát azért nem kell várni, egy telefon vagy egy notebook saját hangszórójához képest viszont a hangminőségbeli különbség ég és föld.

Az apróság extraként kihangosítóként is működik, ebben a szerepben viszont csak átlagos teljesítményre képes, mert a mikrofonja a kevésbé érzékenyek közül való. A mikrofon ugyanakkor nemcsak beszélgetésre, hanem a telefonban lévő hangasszisztens szolgáltatás aktiválásához is használható.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00