- 2015. február 20., 15:07
Jön a korhatáros YouTube, a Google új alkalmazást ad ki, amellyel a gyerekek is biztonságosan videozhatnak.
Hirdetés

A világ legnagyobb közösségi oldalán nincsen pornó és explicit erőszak, de azért bőven akad rajta olyan tartalom, amelyet az egészen kicsit elől jobb elrejteni. Habár a keresés általában célzott, és a YouTube mondjuk a „bogyo es baboca” kifejezésre valóban csak releváns tartalmakat ajánl, a videók végén felugró kapcsolódó filmek listája már korántsem ennyire pontos – ilyenkor gyakran becsúszhat olyan filmecske is, amely gyerekeknek egyáltalán nem való. És persze a szülők valószínűleg annak sem örülnek, ha fenti rajzfilm előtt a legújabb Halálos Iramban film előzetesét dobja éppen ki reklámnak a rendszer.

A Google szerencsére foglalkozik a problémával (egyébként pedig már korábban bejelentette, hogy a kisebbek felé is nyit), így hamarosan érkezik a YouTube Kids. Nevéből is adódóan a kliens, amely első körben csak Androidra lesz elérhető, de később nyilván más platformokon is meg fog jelenni, csak olyan tartalmakhoz enged majd hozzáférést, amelyek a kicsik számára is biztonságosak. Az alkalmazás a tartalmakat négy kategóriába fogja rendezni (műsorok, zene, tanulás és felfedezés), az viszont egyelőre még nem teljesen világos, hogy a szűrést mi(lyen paraméterek) alapján fogja végezni a rendszer.

A kezelőfelületről a gyerekek számára zavaró elemek szintén eltűnnek, így nem látszanak majd a hozzászólások, és a navigáció is átalakul kissé, hogy a nagyobb elemek segítsék a gyermekek tájékozódását. Emellett, mivel a legkisebbek írni sem tudnak, a videók között lehet majd keresni hanggal is. Lesz némi szülői felügyelet is, ami abban nyilvánul meg, hogy időlimitet lehet beállítani – a napi adag lejárta után a videózás pedig csak a jelszó begépelése után folytatódhat majd. A szoftver jövő hétfőtől lesz elérhető, elképzelhető, hogy első körben csak az amerikai felhasználók számára.

Címkék