- 2017. november 17., 12:20
Elon Musk egy minden szempontból a határokat feszegető sportautót jelentett be: a Roadster tényleg brutális lesz.
Hirdetés

Ahhoz képest, hogy néhány éve a nagy autógyártók egybehangzóan állították, hogy egy elektromos sportautó ötlete nem lehet életképes, a Tesla hamarosan második utcai „versenyautóját” dobja piacra. A most bejelentett Roadster nem lesz kispályás: 2 másodperc alatt gyorsul 100-ra (nagyjából annyi idő alatt, mint egy F1-es autó), végsebessége 400 km/h felett lesz, töltésenként pedig közel 1000 kilométert lehet majd vele megtenni. A Roadster négy utast fog tudni szállítani, és még használható méretű csomagtartója is lesz.

Az egyik szépséghibája a dolognak az, hogy az autó ára 200 ezer dollárról indul majd, a másik pedig az, hogy az autó minimum évek múlva lesz megvásárolható. Musk azt ígérte, hogy 2020-ban legyártják az első darabokat, de az eddigi projektek mindig csúsztak, úgyhogy nem lenne meglepő, ha ezt a céldátumot a Roadster esetében sem tudná tartani a vállalat. A Tesla korábban egyébként már épített autót ezen a néven, az eredeti Roadster volt az a koncepciómodell, amellyel bebizonyította, hogy elektromos motorral is lehet stílusos autót, akár sportautót is építeni.

A Tesla a Roadster mellett bemutatta a régóta ígérgetett nyerges vontatót is, amely a Semi nevet kapta. A 36 tonnás vontatmány mozgatására képes jármű hatótávolsága 800 kilométer lesz, a gyártás a tervek szerint 2019-ben kezdődik. A vontatóban négy motor kap helyet, amelyek együttes teljesítménye nagyjából 1000 lóerőre tehető. Mindkét jármű rendesen meg lesz pakolva szenzorokkal és mesterséges intelligenciával, többek között a Tesla Enhances Autopilot rendszer is megtalálható lesz bennük.

Címkék
Hozzászólások