- 2017. december 7., 13:15
4736,42 bitcoinnak kelt lába, amely mai árfolyamon számolva 19 milliárd forintnyi vagyonnak felel meg.
Hirdetés

Az elmúlt hetekben a BitCoin árfolyama egyre magasabbra és magasabbra tör, jelenleg 15 ezer dollárnál is többet ér a digitális pénz egyetlen egysége. Ez már bőven az a szint, ami a hackerek fantáziáját is megmozgatja, mert elég nagyon keveset lopni ahhoz, hogy valaki rengeteg pénzre tegyen szert. Szerdán is ezt történt: a NiceHash bitcoin bányászattal foglalkozó cég rendszerét feltörve tulajdonítottak el 4736,42 bitcoint, ami jelenlegi árfolyamon 70 millió dollárnál is többet ér.

Fontos tudni, hogy nem magát a Bitcoin algoritmusát törték fel – a jelenlegi általános vélekedés szerint ez gyakorlatilag lehetetlen. A csalók a digitális pénz továbbítását (átutalását) végző rendszerbe tudtak belenyúlni, amelyen keresztül a tranzakciókat NiceHash ügyfeleinek pénztárcái helyett a sajátjukba irányították. A NiceHash egy időre leállt a támadást követően, hogy a biztonsági rést be tudják foltozni, valamint hogy az ügyfeleket ért kár pontos mértékét is meg tudják határozni.

A NiceHash természetesen feljelentést is tett, de kétséges, hogy a csalót vagy csalókat valaha is meg fogják találni. És ez még úgy is igaz, hogy röviddel a támadás után megjelent egy új digitális pénztárca pontosan 4736 bitcoinnal – feltételezhető, hogy a csalók ebbe a tárcába irányították a pénzt, viszont a személyazonosságot a pénztárcához kapcsolódó adatokból, hacsak a hackerek valamilyen kapitális hibát el nem követnek, semmilyen módon nem lehet megállapítani.

Címkék
Hozzászólások