- 2018. január 3., 13:00
A probléma hardveres, amit persze lehet javítani az operációs rendszer szintjén, de ez elég drága mulatság.
Hirdetés

Novemberben írtunk arról, hogy az Intel összes olyan processzora, amelyet 2015-ben vagy később gyártottak, tartalmaz egy biztonsági hibát, ami lehetővé teszi, hogy hackerek a felhasználó és az operációs rendszer tudta nélkül futtassanak kódot a számítógépen. A Register most ismét egy hasonló hibáról ír, és tekintettel arra, hogy pontos részletek a korábbi és a mostani sérülékenységgel kapcsolatban sem kerültek nyilvánosságra, még az is lehet, hogy a két eset nem független egymástól.

Ezt azonban nem mondhatjuk biztosan egészen addig, amíg az Intel nem közöl részleteket a két üggyel kapcsolatban. A most nyilvánosságra került hiba azokat a processzorokat érinti, amelyeket az elmúlt 10 évben gyártottak. A sérülékenység ezúttal azt teszi lehetővé, hogy a kernelben lévő információkat megfelelő jogosultság nélkül kiolvassák; így pedig a hiba segítségével akár jelszavakat is el lehet lopni. Hogy milyen operációs rendszer fut a gépen, az lényegtelen; a Windows, a Linux és a MacOS egyaránt érintettek. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a kernelhez mennyire könnyen lehet hozzáférni.

A sérülékenységet természetesen lehet javítani, azonban a szoftveres trükközés nincs ingyen: mivel a javítással ellátott számítógépek az erőforrásuk egy jelentős részét arra fordítják majd, hogy a kernel utasításokat egyesével ellenőrizzék, a PC-k teljesítménye csökkenni fog. Ennek mértéke egyelőre nem ismert, de szakértők szerint 5-30 százalékos lassulásra lehet számítani.

Címkék