- 2018. január 10., 09:00
Elsősorban időseknek vagy veszélyes terepen dolgozóknak és túrázóknak ajánlottak a lábbelik.
Hirdetés

Okoscipő kicsit másképp! Korábban már több olyan lábbelit is láttunk a CES-en, amelyet elektronikával turbóztak fel, az E Vone azonban kicsit másképpen közelítette meg a kérdést: a francia startup egy olyan hardvert készített, amely nem a lépéseket vagy a megtett távolságot számlálja, hanem arra jó, hogy egy balesetnél értesítse a hozzátartozókat.

A cipők többféle méretben, de csak háromféle stílusban készülnek, attól függően, hogy általános viseletre, túrázáshoz vagy munkavégzéshez ajánlják őket. Első ránézésre semmi különös nincs bennük, viszont felvéve rögtön feltűnik, hogy nem egy áltagos lábbelivel van dolgunk: a cipők jóval nehezebbek, mint szokványos társaik. A plusz tömeg a profi elektronikának köszönhető, amely elsősorban a cipő helyzetét, másodsorban pedig azt nézi, hogy a viselője mozog-e. Az adatokból tudja a cipő, hogy minden rendben van-e vagy valamilyen nem várt esemény (baleset történt).

A cipőben lévő elektronika mindent maga végez, nincs szükség telefonra sem ahhoz, hogy az értesítéseket elküldje: nemcsak gyorsulásmérő és gironszenzor van benne, hanem GPS és kommunikációs modul is. Balesetnél az előre beállított kontaktok kapnak egy értesítést, pontos hely megjelöléssel. Tipikusan családtagot esetleg ápolót, kezelőorvost lehet értesíteni. A kommunikáció kétirányú: ha a kijelölt kontakt megkapta az üzenetet, akkor visszajelezhet. A cipő rezgéssel jelez, így viselője tudhatja, hogy nem kell aggódni, hamarosan érkezik a segítség. Habár a cipőt aktív szerepre tervezték, passzív módon is hozzájárulhat a biztonsághoz: interneten vagy telefonos alkalmazással is nyomon lehet követni, hogy gazdája éppen merre jár.

A cipőt és a hozzá kapcsolódó szolgáltatást kétféle konstrukcióban lehet majd megvásárolni: megvehetjük, vagy bérelhetjük. A forgalmazás váshatóan fél éven belül kezdődik meg. Ha megvesszük, akkor az ár valahol 100 és 150 euró között alakul, az előfizetés pedig havi 20 vagy havi 30 euró attól függően, hogy a cipőt megvettük-e vagy sem. Értelemszerűen akkor több, ha nem vettük meg, viszont ez a konstrukció sem feltétlen rossz, mert a cipőt ebben az esetben évente lecserélik egy újra. Az előfizetési díj elég soknak tűnik, tekintve, hogy cserébe csak egy felhő alapú kommunikációs megoldást kapunk; az árat nem is ez indokolja, hanem a cipőben lévő hardver, amely elég drága. Éppen ezért, ha a cipő elhasználódik, akkor az elektronikát kiveszik belőle, és egy új lábbelibe szerelik át. A kütyü egyetlen feltöltéssel hat hónapig működik, köszönhetően annak is, hogy tudja: viselik-e vagy sem. Csak akkor kapcsol be ugyanis, ha valaki belebújt a cipőbe. Emellett elég okos ahhoz is, hogy fals jelzéseket ne adjon: ha például csak lefeküdtünk, akkor tudni fogja, hogy nincs baj, egyszerűen csak pihenünk.

Címkék
Hozzászólások