- 2018. február 26., 17:00
A HMD Global nemcsak a felsőbb kategóriákba hozott új telefont, hanem a belépő szintre is. Méghozzá nem is rosszat.
Hirdetés

Az Android Go operációs rendszer egyre fontosabb a Google-nek, a vállalat azért alkotta meg ezt a verziót, hogy a gyártók a belépő szinten is használható telefonokat tudjanak kiadni: az Android Go kisebb tudású, mint a „normál” verzió, de cserébe jóval kevesebb erőforrást igényel. Nemcsak az OS „könnyebb”, hanem számos Google alkalmazásnak is van Go verziója, többek között a Gmailnek is már.

A Nokia 1 belsejében ennek megfelelően nem egy erőmű lapul, hanem egy alapszintű vas: MediaTek MT6737M processzor, 1 GB RAM és 8 GB-os belső tárhely található benne. Ez lassan a belépő szinten is cikinek számít, ha a telefonon normál Andorid fut, az Android Go (8.1) azonban elég virgonc a telefonon. A Nokia 1 kijelzője 4,5 colos, 480×800 pixeles felbontást nyújt, viszont a színei és a betekintési szögei jók, hiszen a panel IPS. A kijelző tényleg nem rossz, persze nem a Galaxy S9 OLED-jével kell összehasonlítani. A helyzet hasonló a kommunikációs adaptereknél is, amiből mindenféle rendelkezésre áll, de nem a lehetőségek kimaxolásával: a WiFi ugyan ac-s, az LTE viszont csak Cat.4-es. A telefon nem biztos, hogy a szolgáltatók kedvence lesz, mert csak dupla SIM-es verzióban készül egyelőre, bár az lehet, hogy szoftveresen letiltható a második kártya – amelynek a helyére egyébként microSD-t is lehet tenni.

Egyébként egy aranyos kis szappantartóról van szó, amely 133,6×67,78×9,5 mm-es méretével és 131 grammos tömegével egészen kompaktnak tűnik. A telefon egyik érdekessége a kategóriában szokatlan IP52-es vízállóság, de fontos az is, hogy a hátlap levehető (és mindenféle színű verzióra vagy mintás változatra cserélhető). Sőt, akár még az akkumulátort is tudjuk cserélni, ha gond van vele. A hátsó kamera 5, az előlapi kamera 2 MP-es, ezek nem azok a számok, amelyek bárkit is lázba kellene, hogy hozzanak; ha nagyon kell, lehet a telefonnal fényképezni, de nyilván ezen a területen sem különösebben erős az, amit a kütyü nyújtani tud.

Cserébe viszont tényleg olcsó lesz a Nokia 1, ára 100 euró alatt marad, így valószínűleg Magyarországon sem fog 30 ezer forintnál sokkal többe kerülni. Piros és kék színben, áprilisban érkezik majd.

Címkék
Hozzászólások