- 2018. április 6., 09:00
Az AlterEgót az MIT kutatói alkották meg; ha elég megbízható lesz, sok helyen lehet majd hasznát venni.
Hirdetés

Az emberek többsége olvasás közben nemcsak nézi a szavakat, hanem ki is mondja azokat – magában. Az MIT kutatói készítettek egy olyan, fejre csatolható készüléket, amely ezeket a szavakat képes „meghallani”. Az AlterEgo nevű eszköz az ideg–izom ingerületáttevődést (más néven: neuromuszkuláris szinapszis) tudja érzékelni, az adatok pedig egy neurális egységgel szerelt számítógéphez kerülnek, amely megfejti, hogy milyen szó az, amit magunkban kimondtunk.

A kütyü prototípusát a fejre kell erősíteni; az eszköz egyelőre túl nagy ahhoz, hogy kényelmesen lehessen viselni, de a fejlesztők remélik, hogy a méretet sikerül majd csökkenteni. Adja magát, hogy a készülék tudását az egészségügyben kiválóan lehet majd kamatoztatni, egyelőre azonban még csak egyszerűbb feladatokat lehet elvégezni segítségével, például az eredetileg hangvezérléssel működő személyi asszisztenseket lehet néhány feladatra utasítani.

A kütyü érdekessége, hogy nemcsak az „input”, hanem az „output” is külső szemlélő számára érzékelhetetlen módon jut el a céljához: a benne lévő hangszóró ugyanis csontvezetéses.

A kutatási projekt célja egyébként egy olyan eszköz kifejlesztése, amely segít a tudatunk „kiterjesztésében”, és abban, hogy az ember és a gép közötti kapcsolat minden korábbinál szorosabb lehessen. Függetlenül attól, hogy felmerül a kérdés: vajon kell-e ez nekünk, az eddigi eredmények, ahogyan az a fenti videóból is látszik, tényleg érdekesek!

Címkék
Hozzászólások