- 2018. augusztus 16., 11:00
A Chrome rengeteget fejlődött az évek során, de ezzel együtt be is lassult. A Google most megint gyorsít rajta.
Hirdetés

A böngészőknél ismert jelenség, hogy a funkciók számának növekedésével a sebesség csökken. Ez az átok utolért minden nagy versenyzőt, így az Internet Explorert és a Firefoxot is. Sőt, már a Google böngészője, a Chrome is belassult többször, de a Google mindenféle optimalizációkkal segített a helyzeten. Most megint valami hasonló készülődik: a mobilos és asztali verzió béta változatában már elérhető a lazy loading funkció, amelyet ha bekapcsolunk, a böngésző kevésbé használja majd ki a rendelkezésre álló erőforrásokat.

A lazy loading lényege az, hogy a böngésző csak azokat az elemeket tölti be, amelyek látszódnak is a kijelzőn – ha például egy cikk végén van egy beágyazott videó vagy egy képgaléria, akkor a videó vagy a kép(ek) egészen addig nem töltődnek le, amíg le nem görgetünk hozzájuk. Az eljárás nemcsak a sebesség növekedése és a processzor tehermentesítése miatt hasznos, hanem azért is, mert a mobil eszközöknél kevesebb adatforgalmat generál.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a végleges verzió mikor fogja megkapni az újdonságot, de minden bizonnyal nem kell majd erre túl sokat várni.

Címkék
Hozzászólások