- 2018. október 16., 11:00
Évek óta beváltatlan ígéret a színes e-papír – de most már nem sokáig. Azért e-bookba egyelőre nem kerül be.
Hirdetés

Elég sok kiállításon láttunk már színes elektronikus papírt, és nemcsak a „szakma nagy öregje”, az E Ink mutatott prototípusokat, hanem kisebb gyártók is. Aztán valahogy mindig feledésbe merült az összes projekt, sosem készült olyan e-book, amelyik szélesebb közönséghez tudott volna eljutni. Az E Ink aztán 2016-ban kezdett megint komolyan foglalkozni a színes verzióval, az ACeP-pel (Advanced Color ePaper), idén pedig, a nyár végére, el is készültek az első olyan E Ink ACeP panelek, amelyek sorozatgyártásba fognak kerülni. A vállalat a 13,3 és 32 colos prototípusokat egyaránt elhozta a CEATEC-re, így élőben is meg tudtuk nézni őket.

A méretből adódik, hogy ezeket az E Ink paneleket egyelőre digitális hirdetésekhez lehet majd használni, a tervek között pedig egyelőre nem is szerepel az, hogy olyan típus készülne, ami e-bookba való. Ennek oka végtelenül prózai: a 32 ezer színárnyalat megjelenítésére képes E Ink kijelző képfrissítése nagyon lassú, egy összetett ábra teljes „megrajzolása” több szakaszban, kb. 10-12 másodperc alatt történik meg. Könnyen belátható, hogy egy e-book esetében ez elég sok kényelmetlenséget szülne. Fontos megjegyezni, hogy színes verzió alatt olyan E Ink kijelzőt értünk, amely tetszőleges szín „keverésére” képes – nem számoljuk ide tehát például azokat a digitális árcímkéket, amelyek fekete és piros színnel tudnak árakat illetve rövid szöveges üzeneteket megjeleníteni.

A 13,3 colos változat 150 DPI-s részletesség mellett 1600×1200 pixeles felbontásra képes, a nagyobb verzió pedig a 32 colos méretet 2400×1800 pixeles részletességgel párosítja, ami 96 DPI-t jelent. A színes E Ink kijelzők valóban szép képet állítanak elő, habár a színek annyira nem élénkek, mint a háttérvilágítással ellátott LCD-k vagy az OLED-ek. Persze ezt a két technológiát nem teljesen fair összehasonlítani az E Inkkel, de mivel kijelzőkről van szó, ezt az átlagfelhasználók is meg fogják ezt tenni.

A tömeggyártás a tervek szerint az utolsó negyedév végén indul majd, de nem lennénk meglepve akkor sem, ha a start átcsúszna a jövő évre. Viszont ezzel együtt is most már valóban csak néhány hónap, és kaphatók lesznek az első E Ink ACeP kijelzők!

Címkék
Hozzászólások