- 2019. április 9., 16:00
Mégpedig egy igen érdekes érvet felhozva: a bányászat teljesen feleslegesen pazarolja az energiát.
Hirdetés

Egy, a hét elején megjelent dokumentum szerint a kínai hatóságok azt fontolgatják, hogy teljesen betiltják a kriptopénz bányászatot. A lépés nem lenne példanélküli, azonban az indoklás igen: a bányászat túl sok energiát emészt fel, teljesen feleslegesen. Mindemellett ez egy olyan ok, amivel nehéz lenne vitába szállni. A tiltás elrendelése azonban még nem eldöntött tény, először társadalmi vita előzi majd meg. A kormány az észrevételeket május elejétől fogadja. Azonban tekintettel arra, hogy a lakosság túlnyomó rész nem folytat ilyen tevékenységet, meglepő lenne, ha sikerülne olyan érveket felhozni, amelyek a tiltás ellen szólnak.

Tény, hogy a bányászat a specializálódott farmoknak köszönhetően eszméletlen nagy mennyiségű energiát emészt fel, társadalmi hasznossága viszont a folyamatnak nem túl sok van. Egyes becslések szerint a bányászat energiaigénye teljes országok energiaigényével vetekszik, ami nyilvánvalóan rengeteg. Szintén becslésekre támaszkodva, a világ kriptopénz bányászatának energiaigénye 75 százalékban Kínában csapódik le, így ha a tiltást valóban bevezetik, akkor az átmenetileg drámai mértékű visszaesést eredményezhet. Valószínű persze, hogy ebben az esetben a farmokat szépen átköltöztetik majd másik országba, tehát középtávon nagy változásra csak akkor lehet számítani, ha más országok is követik Kína példáját.

Kína viszont már most is rengeteg energiát használ el, ezért az ország számára nagy megkönnyebbülés lenne, ha felesleges dolgokra nem kellene az energiát pazarolni.

És önmagában az, hogy Kína fontolgatja a tiltást, fontos üzenet lehet a fotelforradalmárok számára. A kriptopénzekkel kapcsolatban a legnagyobb előnyként ugyanis azt szokták említeni, hogy országokon és társadalmakon felül áll – ami jogi értelemben igaz is, de ha ezeket a pénzeket a világgazdaság fontosabb országai betiltják, akkor rögtön kiderül, hogy ez a függetlenség csak látszólagos, és a nagyhatalmak döntései igenis befolyásolják az ilyen pénz(ek) életét. Mert ne legyenek kétségeink, amint a BitCoin és a többi pénz nem lesz használható Kínában, Amerikában és pár európai országban, rögtön csökkenni fog a vonzereje.

Hozzászólások