- 2019. június 14., 10:00
Nem kell megijedni, marad az ingyenes változat is. De az üzleti modell érdekesnek tűnik.

A Mozilla úgy döntött, hogy a jövőben megpróbál anyagilag függetlenedni a Google-től – a Mozilla legnagyobb bevételi forrását ugyanis a keresőóriás jelenti, a cég iszonyatos pénzeket fizet azért, hogy alapértelmezett keresőmotor lehessen a Firefoxban. A megoldást a vezetés a fizetős böngészőben látja; persze a Firefox önmagában nem elég vonzó ahhoz, hogy pénzt lehessen kérni érte, azonban extra szolgáltatások is járnak majd a Premium kiadás mellé. Az egyik ilyen extra a beépített VPN lesz, a másik pedig az, hogy a Firefox Premium mellé felhő alapú tárhely is jár majd.

Természetesen a Mozilla nem nyugdíjazza az ingyenes változatot sem, az továbbra is elérhető marad – és az is elképzelhető, hogy a VPN valamint a cloud storage ebben a verzióban is megjelenik kedvcsinálóként, csökkentett funkcióválasztékkal.

Részletek egyelőre nem ismertek, így nem tudni a legfontosabba sem, nevezetesen azt, hogy a Mozilla mennyi pénzt kér majd a prémium verzióért – a piaci viszonyokat ismerve viszont azt tippeljük, hogy havi 5-15 dollárra lehet számítani. A start ősszel várható, így remélhetőleg hamarosan érkeznek majd az újabb részletek a koncepcióval kapcsolatban.

Címkék
Hozzászólások