- 2019. október 3., 12:00
Ha törölni kell valamilyen adatot, akkor azt nem elég csak az EU-ban törölni vagy elérhetetlenné tenni.
Hirdetés

Az Európai Bíróság legfrissebb döntése szerint, amennyiben a szolgáltató valamely tartalma sérti valakinek a jó hírnevét, és ezért azt el kell távolítani, akkor a szóban forgó információt nem elegendő az európai szerverekről eltávolítani és/vagy annak hozzáférhetőségét az EU-ban korlátozni. Az EB kimondta, hogy ilyen esetben az információt a vállalatnak mindenhol, globálisan törölnie kell. A döntés precedens értékű lehet, az viszont kérdéses, hogy be lehet-e tartatni. Merthogy a helyzet korántsem annyira egyszerű, mint elsőre látszik.

Az EU-nak és a benne működő szervezeteknek csak és kizárólag az Európai Unió területére van joga döntéseket hozni – ugyanakkor létezik egy olyan szabályozás is, amely szerint minden, az EU területén szolgáltatást nyújtó vállalatnak maradéktalanul be kell tartania az uniós törtvényeket. A két dolog pedig néha üti egymást.

A döntés előzmény egy osztrák politikushoz, Eva Glawischnig-Piesczekhez kapcsolódik, akiről egy kommentelő a Facebookon azt kezdte terjeszteni, hogy áruló és egy fasiszta párt tagja. A politikus kérte a Facebookot a tartalom eltávolítására, de a közösségi szolgáltató erre nem volt hajlandó. Per lett a dologból, amelyet Glawischnig-Piesczek megnyert, ezért a Facebooknak végül törölnie kellett a kérdéses bejegyzést. Ugyanakkor a szolgáltató ezt nem tette meg, csupán a hozzáférést blokkolta EU-s címről. A vállalat arra hivatkozott, hogy EU-s döntés nem kötelezheti az EU területén kívül a szólásszabadság korlátozására. A bíróság most viszont úgy döntött, hogy a „felejtés joga” csak akkor érvényesül maradéktalanul, ha a Facebook a bejegyzést az egész világon elérhetetlenné teszi.

Az ügy érdekessége, hogy nem sokkal korábban a Google esetében viszont arra az álláspontra jutott az EU, hogy ha a szolgáltató egy adott tartalmat nem listázhat a keresőben egy bírósági döntés alapján, attól még nem szükséges, hogy az EU-n kívüli kereséseknél is kivegye a találatot a keresési eredmények közül. Noha a két eset nem teljesen azonos, az is egyértelmű, hogy van azért itt némi ellentmondás…

Címkék