- 2020. február 14., 12:00
Az ír Adatvédelmi Bizottság közbenjárására a Facebooknak el kell halasztania a startot.
Hirdetés

Eredetileg tegnap, azaz február 13-án startolt volna a Facebook randi szolgáltatása Európában, amely a Tindernek és más online társkeresőknek mutatna alternatívát. A szolgáltatást azonban a Facebook kénytelen volt elhalasztani; erre az ír Adatvédelmi Bizottság szólította fel a vállalatot, mégpedig azért, mert a Facebook nem tudott elég biztosítékkal szolgálni arra, hogy a felhasználói adatokat az EU-s jognak megfelelően kezeli. Tekintettel arra, hogy a Facebook az elmúlt két évben számos botrányba keveredett, a dolog még csak nem is tűnik túlzott óvatoskodásnak.

A Facebook a Dating nevű randi szolgáltatást 2018-ban jelentette be; éles tesztelése Kolumbiában zajlott, de tavaly az év második felében több dél-amerikai és ázsiai országban is elérhető lett a funkció, valamint az USA-ban is elkezdhették használni az ismerkedni vágyók.

Az ír DPC (Adatvédelmi Bizottság) rengeteg információt kért be a Facebooktól az adatkezelési gyakorlatra vonatkozóan, azonban a vállalat a dokumentumok nagy részét nem vagy csak nagyon későn adta ki, így egyelőre a vizsgálatuk folyamatban van. A DPC közölte azt is, hogy a dokumentumok áttanulmányozását követően további egyeztetésre lehet szükség. Nem kizárt az sem, hogy a bizottság végül azt állapítja majd meg, hogy a randi szolgáltatás jelen formájában nem teljesíti az EU-s elvárásokat; ebben az esetben a DPC módosításokat kérhet a start előtt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a folyamatban lévő vizsgálat mennyivel tolhatja el a Facebook Dating európai premierjét.

Címkék