- 2017. december 5., 08:00
Ha egy adattároló nagy, akkor illik gyorsnak is lennie; a Kingston Elite G2 pedig tudja is, amit tudnia kell.
Hirdetés

Ha USB stickről van szó, akkor a Kingston neve megkerülhetetlen; az amerikai gyártó nagyon nagy portfolióval rendelkezik, a kínálatban pedig nemcsak egyszerűbb típusok, hanem akár hardveres titkosítást kínáló típusok is vannak (a különlegesebb példányok közül például a DataTraveler 2000-es széria is járt már nálunk teszten). Ezúttal a vállalat egyik olyan termékét láttunk vendégül, amelynek tervezésekor főleg a gyors sebességen és a strapabíró kialakításon volt a hangsúly.

Külső

Persze az, hogy a legfontosabb szempont a sebesség és a robusztusság volt, nem jelenti azt, hogy a dizájnnál minden mindegy alapon fogott volna a ceruza. Épp ellenkezőleg, a stick külsőre (is) teljesen rendben van – persze egy ilyen kütyü túlvariálni és nagyon elrontani sem lehet. A méretre nem lehet panaszunk, az pedig nagyon nagy plusz pontot ér, hogy a borítás fémből készült, nem pedig műanyagból. Ennek elsősorban azért van jelentősége, mert a stick így szinte elnyűhetetlen, vagyis sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a rajta lévő adatok egy fizikai sérülésből adódóan odavesszenek. Ráadásul a tok nemcsak ütésálló, hanem bírja a vizet is!

A stick felső része rácsos textúrát kapott, így biztosabb a fogása, a visszajelző LED pedig kék színnel jelzi a fájlműveleteket. Ezt leszámítva sok említésre méltó dolog viszont nincsen; a kulcstartóra természetesen az Elite G2 is felfűzhető, a kompakt méret pedig garantálja, hogy az adattároló akkor sem fogja kitakarni a szomszédos USB-t, ha a portok nagyon közel vannak egymáshoz. Az egyetlen gondunk az volt, hogy a kupak nem szimmetrikus, és mivel a rajta lévő logó sem túl feltűnő, elsőre nem mindig egyértelmű, hogyan kell a helyére pattintani.

Használat közben

A Kingston Elite G2-es széria jelenleg 32, 64 és 128 GB-os verzióban vásárolható meg. Olvasási sebesség tekintetében elvileg nincsen különbség az egyes modellek között, a Kingston mindegyik típusnál 180 MB/s-os tempót ígér. Az írásnál viszont van eltérés, a 32 GB-os verzió 50 MB/s-os sebességet nyújt „csak”, míg a 64 és 128 GB-os verzióknál 70 MB/s a max.

A csatolófelület A típusú és USB 3.1-es, de utóbbinak abból a szempontból nincs jelentősége, hogy a legnagyobb adatátvitel sebesség az USB 3.0 korlátait sem igazán feszegeti. Hozzánk a legnagyobb kapacitású változtat érkezett. A gyors írási és olvasási sebesség 128 GB-os méretnél már tényleg nagyon fontos, mert hiába tudunk magunkkal vinni sok adatot, ha egy örökkévalóság azok beolvasása és/vagy felírása. Tesztünk alanya a gyakorlatban is volt olyan gyors, mint ahogyan az a specifikációban szerepel (egészen pontosan 86,17 MB/s-ot mértünk olvasásnál és 189,65 mb/s-ot írásnál), ami azt jelenti, hogy ha nagyméretű fájlokkal dolgozunk, akkor a sticket 23 perc alatt tudjuk megtölteni adatokkal, a tartalmát pedig alig több mint 10 perc alatt másolhatjuk a számítógépre.

Viszont az elérési idő csak átlagos, ezért ha kisebb fájlokat másolgatunk, akkor a tempó csökkenni fog. Az MP3-ak méreténél ez még nem is annyira feltűnő (kb. 165/69 MB/s), de ha pár KB-os állományokról van szó, akkor az (kb. 25/12 MB/s). Persze az is igaz, hogy egy USB sticket, főleg ha 128 GB-os, jellemzően nem Word dokumentumok másolgatására használunk, hanem filmeket, zenéket és képeket viszünk rajta ide-oda. Erra pedig az Elite G2 tökéletes.

Összegzés

A Kingston Elite G2 128GB első ránézésre egy teljesen átlagos USB stick, azonban ütés- és vízálló borítása valamint gyors adatátviteli sebessége egyértelműen kiemeli őt a mezőnyből. A kütyüt elsősorban azoknak ajánljuk, akik két vagy több számítógép között gyakran mozgatnak nagyobb mennyiségű adatot, külső merevlemezt viszont nem szeretnének használni, annak nagy mérete miatt.

A Kingston DataTraveler Elite G2 128GB-t a Kingstontól kaptuk kölcsön a tesztelés idejére, köszönjük! A stick ára kb. 20 ezer forint.

Címkék