- 2019. május 20., 08:00
Végre egy okosóra, amely egy feltöltéssel heteket is működik; a kérdés az, hogy miben jelent ez kompromisszumot!
Hirdetés

Értékelés

Huawei Watch GT (sport)
Előnyök

• remek dizájn
• remek kijelző
• kéthetes üzemidő
• víz- és porálló

Hátrányok

• gyenge hardver
• lassú szoftver
• nincs folyamatosan látható számlap
• nem bővíthető

A Watch GT érdekes kettősséget mutat. Külsőre nagyon rendben van, viszont amit tud, az szinte semmire sem elég. Illetve ez így nem igaz, mert egy fitnesz karkötő tudását hozza a kütyü; viszont nem annak hívják, hanem okosórának. A Lite OS azonban a remek mozgáskövetés funkciókon és a kiváló üzemidőn kívül mást nem tud felmutatni, még az olyan alapfunkciók, mint az értesítések kezelése, sem tökéletesen megoldott.
A Huawei Watch GT (sport)ára 55 ezer forint.

A Huawei már a második legnagyobb telefongyártó a piacon, azonban a vállalat nemcsak ebben a szegmensben erősített mostanában, hanem a viselhető eszközöknél is. A kínai gyártó termékei között több okosóra és fitnesz karkötő is feltűnt már; most a Watch GT sport verziója járt nálunk tesztelésen. Elöljáróban annyit elmondhatunk az óráról, hogy érdekes kettősséget képvisel: hardveresen nagyon rendben van, azonban szoftver terén lenne még hova fejlődni. Mégpedig azért, mert a Huawei is úgy döntött, hogy a Wear OS helyett saját rendszert használ.

Az óra nem teljesen friss, a Huawei tavaly a Mate 20-szal együtt mutatta be. Már akkor tudni lehetett, hogy nem a Wear OS, hanem egy saját fejlesztésű szoftver működik majd rajta, mert a gyártó szeretett volna végre egy olyan órát piacra dobni, amely normál használat mellett sem merül le kétnaponta. Persze az akkumulátor kapacitását is lehetett volna növelni, de ha elfogadjuk azt, hogy a gyártó a méretet nem akarta növelni, akkor az egyetlen út az áhított cél elérése csakis a működés optimalizálása lehetett. Ha valamivel, akkor a remek üzemidővel ki lehet tűnni a népes mezőnyből; de lássuk a részleteket!

Külső (dizájn)

Mint minden viselhető eszköz, úgy egy okosóra esetén is kiemelten fontos a dizájn. A gyártók erre elég lassan jöttek rá, ma viszont már nem nagyon készül olyan termék, amely külső alapján ne lenne méltó vetélytársa egy „sima” órának. A Watch GT is szépre sikerült; bár ez nyilván szubjektív megítélés kérdése, de szerintünk a kütyü az egyik legszebb a piacon. Kör alakú számlappal és belül acél, kívül nagyrészt kerámia készülékházzal rendelkezik; öltöny mellé éppen úgy fel lehet venni, mint egy reggeli futáshoz. A Huawei egy sima szilikon pánttal adja a sport verziót, de a szabványos (22 mm-es) tartók lehetővé teszik a cserét, így mindenki igényeihez mérten választhat alternatív megoldást.

A 46,5 mm-es számlap résszel rendelkező óra 1,39 colos, 454×454 pixeles OLED kijelzőt kapott, amelyet relatív vastag gyűrű vesz körül – ezen az időt jelző számok 0-24-ig futnak körbe. Az órán két gomb van, mindkettő jobb oldalra esik, ebből adódóan a viselése bal kézen kényelmesebb.

A hátlap kemény műanyag, ez a rész ad helyet a pulzusérzékelőnek és annak a két érintkezőnek, amelyhez a töltéshez használt bölcső tüskéi csatlakoznak. Csak a rend kedvéért, a bölcsőn USB-C csatlakozót helyeztek el.

Természetesen a tokozás víz- és porálló; előbbi funkció 5 ATM nyomásig, vagyis 50 méteres mélységig garantálja az óra működését. A kütyü mindössze 46 gramm.

Hardver

Az óra kijelzője pazar, nemcsak mérete, hanem felbontása is teljesen rendben van, fényereje pedig bőven elég ahhoz, hogy kültéren is lássuk, mi van rajta. A Watch GT kijelzője az óra ára ellenére simán lemossa a konkurensekét! Kár, hogy a többi hardver nem nőtt fel mellé: az órában egy igencsak szerény teljesítményű Cortex-M4 architektúrás rendszerchip van, amely mindössze 16 MB RAM-ot és 128 MB-os tárhelyet kapott maga mellé. Mindez azt jelenti, hogy az óra általános feladatokra nem igazán használható: csak azt tudja, amire kitalálták, tudását alkalmazásboltból sem lehet növelni. És ez a későbbiekben sem nagyon változik majd, hiszen a 128 MB-os tárhely nem elég arra, hogy alkalmazások tucatjait telepítsük rá. Logikus módon zenéket sem tudunk az órára másolni, így aki futás közben zenét szeretne hallgatni, annak sajnos kell a telefon is.

Kommunikációra csak és kizárólag Bluetooth 4.2 kapcsolaton keresztül képes az óra, viszont legalább az LE kiterjesztést is támogatja. A normál működést ez nem nagyon befolyásolja, hiszen szinte sosincs annyi adat, aminek az átvitele néhány másodpercnél tovább tartana. Pozícionáláshoz ott a GPS és az iránytű, a mozgás illetve egyebek mérését pedig gyorsulásmérő, giroszkóp, pulzusmérő, barométer és fénymérő segítik.

Ha az óra jelezni szeretne valamit, akkor azt rezgéssel teszi; így működnek az értesítések illetve az ébresztés funkció is.

»1 - Külső, hardver
Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00