- 2023. október 2., 17:00
A múlt héten bemutattuk a Cudy egyik jelismétlőjét, most pedig a termékválaszték csúcsáról következik a P5.
Hirdetés

Ha bemész egy tech kütyükkel foglalkozó boltba, akkor remek routereket találsz akár már 15-30 ezer forint környékén is, szinte full extrás termékeket, amik majdnem mindenre jók. Van viszont egy szűk felhasználói réteg, amelybe azok tartoznak, akik számára a „szinte” és a „majdnem” nem elég. Ők a legjobbat akarják és ezért bármennyit hajlandók fizetni. Nekik készült a Cudy AX3000 WiFi 6 CPE router, vagy ahogy röviden hívják, a P5.

Kívül

A router igényes dobozban érkezik, amelyből a router, a tápegység, egy hálózati kábel és négy darab antenna kerül elő. A négy antenna azért került külön a dobozba, mert a mobil hálózathoz való csatlakozáshoz használandók, azaz nem olyan kiegészítőkről van szó, amelyekre mindig és mindenkinek szüksége lesz.

Maga a router egy fekete téglalap alakú doboz, amelynek felső részére díszítésként is funkcionáló szellőző rácsok kerültek. Ezek feladata a hardver által felmelegített levegő kiengedése, annak a levegőnek a kiengedése, amely az alsó részen lévő rácsokon keresztül jut be – a hűtést tehát passzív módon oldották meg a Cudy mérnökei. A P5 igény esetén akár a falra is felszerelhető, ilyenkor szabadon kiválasztható, hogy az állapotjelző LED-eket vagy a mobil antennákat és az Ethernet csatlakozókat tartalmazó rész nézzen-e felfelé. Az eszközön lévő két antenna, amelyek a WiFi lefedettséget biztosítják, nem távolítható el, de forgatni és dönteni lehet őket, hogy a jelerősséget a környezet függvényében tudd optimalizálni.

Az előlapon négy visszajelző LED mutatja az aktuális állapotokat, ezek sorban a működésről, az internetkapcsolatról, a WiFi hálózatról és a mobil hálózat jelerősségéről tájékoztatnak (már, ha legalább egy SIM-kártya használatban van). A mobil térerő esetében kék, lila, valamint piros színkódok jelzik a vételi minőséget, ez nagyban segít abban, hogy a routernek ideális pozíciót találj. A mobilhálózathoz a négy darab hátsó antenna segítségével kapcsolódik a készülék, ahogy korábban már említettük, ezek gyárilag nincsenek felhelyezve. A szabványos SMA csatlakozóknak hála nemcsak a mellékelt antennákat használhatod, hanem arra is van lehetőség, hogy kültéri antennát köss a készülékre. A hátlapon az antenna foglalatok és a két nano-SIM foglalat mellett négy darab gigabites Ethernet port sorakozik még, valamint természetesen ide csatlakozik a tápegység is. A Cudy P5-re WPS gomb, Reset gomb és külön bekapcsoló gomb is került.

Bárhol bevethető

Járt már nálunk is nagyon drága hálózati útválasztó, a Cudy P5 közel 160 ezer forintos ára azonban a legtapasztaltabbak szemöldökét is megborzolja, legalább egy kicsit. Nem kevés pénzről van szó, de cserébe elmondhatjuk, hogy a router full extrás, tényleg minden létező szolgáltatást támogat.

Hardveresen erős eszközről van szó, amelyben kétmagos, 1 GHz-es rendszerchip és 256 GB RAM gondoskodik arról, hogy a hálózati kommunikáció mindig folyamatos maradjon. A LAN csatlakozók gigabitesek, és bár külön WAN port ezen a routeren nincs, a negyedik csatlakozót át lehet kapcsolni ebbe az üzemmódba is, ha szolgáltatótól kapott modem/router mögé szeretnéd betenni. Egészen minimális hiányérzetünk a WISP mód hiánya miatt lehet, bár kétségtelen, hogy erre majdnem teljesen biztos, hogy sosem lesz szükség: a kütyü sebességét egy vezeték nélküli internetcsatlakozás nem igazán tudná kiszolgálni. Az pedig teljesen biztos, hogy a hálózaton a Cudy P5 lesz a leggyorsabb, ezért nincs értelme a központi routertől eltérő szerepben alkalmazni. A Mesh mód viszont támogatott, így a router más Cudy Mesh eszközhöz minden gond nélkül képes csatlakozni, ahogyan más Mesh-képes eszközök is csatlakozhatnak hozzá.

A WiFi természetesen a 6-os szabvány szerinti, amely az 5 GHz-es tartományban 2,4 Gbps-os, a 2,4 GHz-es tartományban pedig 600 Mbps-os sebességet biztosít, akár párhuzamosan is – így az elméleti legnagyobb adatátviteli sebesség 3 Gbps. Természetesen valós körülmények között ez alacsonyabb valamivel, de az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a WiFi 6 sebessége egy normál méretű lakásban felveszi a versenyt a vezetékes összeköttetés sebességével.

A router különlegessége, hogy nemcsak otthoni környezetben lehet használni, hanem gyakorlatilag bárhol, ahol van mobil lefedettség: a két Nano SIM foglalat ráadásul rögtön azt jelenti, hogy két szolgáltatáshoz is lehet a routerrel csatlakozni. Ebben az esetben a redundancia elve érvényesül, vagyis az egyik SIM-kártya biztonsági tartalékként szolgál arra az esetre, ha az elsődleges mobil adatkapcsolattal bármilyen hiba adódna. SIM-kártyát egyébként akkor is lehet tenni a routerbe, ha az internetelérés fő forrása vezetékes, hiszen ebben az esetben is biztosítható ezáltal a redundancia.

Használat közben

A Cudy P5 leírásában szerepel, hogy a routerhez négyszer több kliens csatlakozhat, mint egy átlagos termék esetében. Ezt a limitet kapacitás hiányában nem volt lehetőségünk élesben is tesztelni, annyi biztos, hogy a tesztkörnyezetben lévő 39 eszközt a router gond nélkül kezelte – persze a csatlakozó termékek többsége valamilyen okoskütyü volt, tehát olyan eszköz, amely nem generál nagy adatforgalmat. Viszont nem jelentett problémát négy eszköz kiszolgálása Full HD streammel, a routerhez szintén vezeték nélkül csatlakozó NAS-ról, a letöltések villámgyorsak voltak, az internetezési élmény pedig természetesen pillanatokra sem akadozott.

A routert az általa létrehozott WiFi hálózatra csatlakozva helyeztük üzembe. A csatlakozáshoz szükséges adatok (SSID és jelszó) a router alsó részén található matricára vannak nyomtatva. A kezelőfelület a 192.168.10.1 címen érhető el, az alapértelmezett jelszó pedig az, hogy „admin” – ezt a kezdeti beállítások során feltétlenül meg kell változtatni. Az első belépést követően egy varázsló jelentkezik, amely a legfontosabb lépéseken vezet végig; beállítható például a 2,4 és 5 GHz-es hálózat neve és jelszava. Ha a titkosítást is szeretnéd megváltoztatni, azt később teheted meg. A Cudy P5 használható WiFi routerként, hozzáférési pontként és WISP routerként. A repeater funkciót ez a kütyü nem tartalmazza, de korábban már kitértünk rá, hogy ez ebben az esetben nem igazán tekinthető hiányosságnak. Emellett arra is van lehetőség, hogy ha van otthon más olyan termék, amely támogatja a Cudy Mesh hálózat létrehozását, akkor annak a P5 is része legyen.

A varázsló bezárását követően a router azonnal használatba vehető, de rengeteg extra szolgáltatással is rendelkezik, amelyeket érdemes lehet megnézni. A DHCP-szerver mellé tartozik például címfoglalás opció, és van MAC-szűrés, port átirányítás, valamint saját DNS is beállítható. Ha szeretnéd, a WiFi titkosítása is megváltoztatható akár WPA3-ra. A kütyü rengetegféle VPN-szolgáltatást kínál, ZeroTier segítségével pedig még arra is van mód, hogy a távoli hálózat saját IP-cím tartományt és alhálózati maszkot kapjon. A DDNS szolgáltatás a fix IP-címet pótolja, segítségével az eszköz az interneten keresztül is mindig elérhető.
A kényelmi funkciók közül a szülői felügyelet és az időzítő lehet érdekes, vállalati környezetben pedig az, hogy a TL069 modul segítéségével biztonságos távoli menedzsment is beállítható.

A Cudy P5 routert a Hamától kaptuk kölcsön a teszt idejáre. Ajánlott végfelhasználói ára kb. 160 ezer forint.