- 2013. február 11., 19:47
A Microsoft stratégiáját már több esetben is helyesen megjósoló Mary Jo Foley szerint is lesz Blue projekt.
Hirdetés

Ráadásul Foley forrása szerint a Blue nem a Windows következő verziójának a kódneve lesz, hanem valójában egy keresztplatform frissítés, amely a Windows mellett érinti a Windowsban lévő szolgáltatásokat (SkyDrive, Outlook, stb.), a Windows RT-t, a Windows Phone aktuális verzióját és a Windows Servert is. A csomagok valamikor ősszel (vagy esetleg a nyár végén) érkezhetnek meg; ha megjelenése nem is várható minden platform esetében pontosan ugyanakkor, a frissítés a Windows különböző verzióira nagyjából ugyanabban az időpontban fog megérkezni. Vagyis a fent említett OS-eket a Microsoft a megjelenésük után alig egy évvel fogja frissíteni, és a fejlesztők állítólag már átálltak arra, hogy a jövőben nagyjából évente fognak érkezni az újabb és újabb frissítések. Ez több szempontból is meg fogja változtatni a Microsoft fejlesztési politikáját: egyrészt nem lesz szükség a szervizcsomagokra, másrészt az operációs rendszer képességei a jövőben akár évente is drasztikusan megváltozhatnak.

A Microsoft minden bizonnyal azért döntött a fejlesztési tempó gyorsításán (vagy legalábbis az ütemezés módosítását), mert a nagyobb riválisok, így a Google és az Apple, főleg a mobil termékekre szánt szoftverek esetében, szintén gyorsabban frissít: előbbi évente két főverziót ad ki az Androidból, az Apple pedig többé-kevésbé évente, az új iPhone megjelenésével egy időben adja ki az iOS újabb és újabb változatait. A gyakoribb, a rendszer szempontjából átfogó frissítéseknek hála a Microsoft gyorsabban tud majd reagálni a piac változásaira, amely kulcsfontosságú lehet a Windows RT és a Windows Phone sikerét illetően.

Pontos információk arra vonatkozóan, hogy a Blue frissítési csomag milyen alkalmazásokat frissít majd a Windows 8 esetében, még nincsenek, de Foley (névtelen) forrása szerint változni fog valamelyest az UI (és ezzel a felhasználói élmény is), több (keresztplatform) lehetőséget kapnak a fejlesztők, új verzió érkezhet az Internet Explorer, Mail, Calendar, Bing alkalmazásokból, és javulhat a mobil eszközök akkumulátoros üzemideje.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a Windowsnak a hagyományos értelemben véve lesz-e következő verziója, vagy idővel az elnevezés egybeolvad az éves frissítések rendszerével. Ez utóbbi esetben a Windows 9 akár a Blue projekt keretén belül és érkezhetne, de valószínűleg a váltás ennyire gyorsan nem fog megtörténni, és a Microsoft akkor vált majd a Windows 9 névre, ha az UI és a fejlesztői lehetőségek tekintetében is minden pontosan a helyére került.