- 2021. augusztus 30., 14:04
Igaza lett a kétkedőknek: mégsem lesz gond, ha nincs semmilyen TPM megoldás a számítógépben.
Hirdetés

A Windows 11-gyel kapcsolatos hírek közül mindenképpen az egyik legérdekesebb volt, hogy sokáig úgy tűnt: a Microsoft ragaszkodik ahhoz, hogy a számítógépben valamilyen hardveres vagy szoftveres TPM megoldás is legyen. A vállalat szerint erre biztonsági megfontolásból lett volna szükség – ám nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoftnál rájöttek, senki sem fog gépet frissíteni csak azért, hogy a Windows 11-et használhassa.

Nem hivatalos megoldás már eddig is volt arra, hogyan lehet a védelmet kikerülni most pedig a Microsoft elárulta azt is, hogy a rendszerkövetelményben ugyan továbbra is szerepelni fog a TPM, de csak akkor, ha valaki Windows 10-ről frissítene. Ez azt jelenti, hogy az új telepítéseknél, vagyis ha valaki a Windows 10 törlését követően, USB-ről telepíti a rendszert, a TPM hiánya nem lesz probléma. Vagyis a rendszerigény mindössze kétmagos, 1 GHz-es processzor, 4 GB RAM és 64 GB tárhely – ez pedig egy olyan alacsony léc, amit, minden, az utóbbi tíz évben vásárolt PC meg tud ugrani.

Egy csavar azért van a dologban: a TPM nélküli gépek hivatalosan nem támogatott gépek lesznek, ezért a frissítések nem fognak automatikusan megérkezni (lényegében a Windows Update elérést vágja el a Microsoft). Kérdés, hogy a manuális telepítés opció lesz-e – feltételezzük, hogy igen. És élünk a gyanúperrel arra vonatkozóan is, hogy ez megint egy olyan korlát, ami el fog tűnni. A Microsoft egyet már lépett hátrafelé az ügyben, így egy újabb lépés valószínűleg senkinek sem fog fájni.

Akik maradnak a Windows 10-nél, azoknak a vállalat a frissítéseket továbbra is biztosítja, legalább 2025 végéig.

Címkék