- 2013. február 19., 15:29
A Windows Blue keresztplatform frissítés lehet az első lépés a tökéletes szinergia felé.
Hirdetés

Pletyka szinten már lehet hallani, hogy a Windows Blue nem a Windows 8 utódja lesz, hanem egy keresztplatform frissítés, amely nagyjából egy időben fog megérkezni a Windows 8-ra, a Windows Phone 8-ra és a Windows RT-re. A Microsoft egyelőre nem erősítette meg ezt az értesülést, így értelemszerűen a 2013-ban esedékes „megjelenési” dátumra sem reagált érdemben. A spekulációknak azonban ez nem jelenthet akadályt, így már meg is indultak a találgatások arról, hogy a Microsoft hogyan fogja átalakítani a kezelőfelületet.

A szoftvergyártót a Windows 8 megjelenése óta folyamatosan kritika éri amiatt, hogy a Windows 8-ból eltűnt a Start menü, pedig az operációs rendszer funkcionalitása ezzel érdemben nem csökkent – egyedül akkor lehet nehéz dolgunk egy programot megtalálni, ha nem tudjuk pontosan a nevét. Ezzel együtt nem valószínű, hogy a Windows Blue visszahozná a bal alsó sarokban lévő gombot, hiszen a Microsoftnak az átalakításokkal nem lehet az a célja, hogy visszafelé menjen az időben, inkább olyan módosítások várhatók, amelyek közelebb hozzák egymáshoz a Windows 8/RT és a Windows Phone 8 kezelőfelületét – és, ha a Microsoft mer nagyot húzni, akkor a Windows RT-ből mindenképpen kivágja a klasszikus asztal felületet is. Emellett arra is számíthatunk, hogy az asztali gépeke valamilyen módon átalakul a csempés felület, de, hogy pontosan milyen változtatások várhatók, azt egyelőre még teljes homály fedi.

A Windows Blue a felhasználók számára láthatatlan, de a fejlesztőknek nagyon is fontos változást viszont biztosan hoz majd: végre egységes lesz az API, ami azt jelenti, hogy a jövőben gyakorlatilag egy lépésben lehet majd alkalmazást fejleszteni Windows 8-ra, Windows RT-re és Windows Phone 8-ra.

Címkék