- 2018. január 11., 12:00
Az érintett processzorok túlnyomó többségére napokon belül elkészül a javítás, január végéig pedig minden chiphez megles
Hirdetés

Az Intel a CES-en jelentette be, hogy a Meltdown és Spectre sérülékenységeket tartalmazó processzorok többségéhez, a chipek 90 százalékához, még ezen a héten megérkezik a javítás. A vállalatot vezető Brian Krzanich egyúttal ígéretet tett arra is, hogy a fennmaradó 10 százalékra is elkészül a patch január végéig. Az mindenképpen dicséretes, hogy az Intel gyorsan javította a hibát, az viszont már nem túl jó hír, hogy a patchek az Intel szerint is csökkenteni fogják a processzorok teljesítményét. Hogy mennyire, azt Krzanich pontosan nem tudja megmondani. Mégpedig azért nem, mert a lassulás mértéke több tényező függvénye; a chip típusa mellett a felhasználási jelleg is jelentősen befolyásolhatja a visszaesés mértékét. Az Intel saját mérései szerint előfordulhatnak majd olyan esetek, amikor a teljesítmény 30 százalékkal csökken – a lassulás mértéke arányos a pillanatnyi terhelés mértékével. Ez azt jelenti, hogy – otthoni környezetnél maradva – egy filmtömörítés érezhetően tovább tart majd, viszont internetezés vagy levelezés közben észre sem fogjuk venni, hogy történt valami.

Az Intel első emberének nyilatkozatából kiolvasható, hogy a mostani frissítések kiadásakor az elsődleges cél a gyorsaság volt, várható, hogy a patcheket később finomítják majd, hogy a számítógép teljesítményére gyakorolt hatásukat minimalizálják. Egyelőre semmi jele annak, hogy bármelyik sérülékenységet is kihasználták volna személyes adatok ellopására – ha az Intel javításait a felhasználók szorgalmasan telepítik majd, akkor ez remélhetőleg így is marad.