- 2018. január 24., 12:00
Az Intel már nem ajánlja a Spectre és Meltdown javítások telepítését, méghozzá stabilitási gondok miatt.
Hirdetés

Az már korábban kiderült, hogy az Intel (és más gyártók) processzoraiban lévő hardveres biztonsági hiba szoftveresen csak a teljesítmény csökkentése árán javítható, azonban a jelek szerint ennél nagyobb gond is van a frissítésekkel: a számítógépek instabillá válnak tőle.

A Spectre és Meltdown néven elhíresült hibák lehetővé teszik, hogy a processzor regisztereit hackerek észrevétlen módon kiolvassák. Ez sokféle visszaélésre ad okot, amelyek közül csak az egyik az, hogy könnyedén megszerezhetők rajta keresztül a jelszavak. Az Intel elég gyorsan reagált, és gyakorlatilag egy hónap alatt kiadta azokat a biztonsági frissítéseket, amelyekkel a különböző processzorainál a Spectre és Meltdown sérülékenységek javíthatók, azonban a jelek szerint a javítások nem sikerültek túl jól, mert a felhasználók véletlenszerű leállásokról számolnak be.

A helyzet annyira súlyos, hogy a patchek telepítését már az Intel sem ajánlja – a vállalat közleményben emellett azt is tudatta, hogy a sebtében kiadott gyorsjavítás helyett készül a végleges változat. Arról viszont nem szól a fáma, hogy ez a végleges javítás várhatóan mikor fog megjelenni.