- 2018. július 20., 16:00
Egyre több SSD, és vele párhuzamosan egyre kevesebb HDD fogy, így a WD úgy döntött, racionalizál.
Hirdetés

Lassan tíz éve mondjuk, hogy a hagyományos merevlemezek napjai meg vannak számlálva, azonban a helyzet az, hogy amíg az SSD technológia nem ad lehetőséget arra, hogy nagymennyiségű adatot olcsón tároljunk, addig a klasszikus megoldások is velünk fognak maradni. Azonban ezzel együtt is igaz az, hogy egyre több helyről szorulnak ki a HDD-k, és ez most már a kereslet megcsappanásában is megmutatkozik. Ez természetesen érzékenyen érinti a világ legnagyobb merevlemezgyártóját, a Western Digitalt is – oly annyira, hogy a vállalat úgy döntött, három üzeméből az egyiket bezárja, mert a jelenlegi keresletet a két tovább működővel is ki tudja elégíteni.

A Western Digital 2014-ben 250 milliónál több merevlemezt gyártott, 2017-ben viszont – becslések alapján – mindössze 160 millió egységet szállított le. Hasonló mértékű visszaesésről számolhatunk be természetesen a Seagate és a Toshiba esetében is.

A vállalatnak két gyára van Thaiföldön, ezekben a termelés tovább folyik majd, míg a Malajziában lévő Petaling Jaya melletti üzem ("PJ gyár") hamarosan, 2019 végéig bezár. Az amerikai gyártó 1973 óta van jelen Malajziában, merevlemezeket viszont csak 1998 óta gyárt az országban. Természetesen a WD egyelőre nem hagy fel a hagyományos HDD-k gyártásával sem, de a jövőben az eddigieknél is jobban szeretne az SSD meghajtók piacára koncentrálni.