- 2018. augusztus 31., 15:00
A Sony az IFA-n leplezte le legújabb csúcskészülékét, amelynek legnagyobb újítása a széleken ívelt OLED-kijelző.
Hirdetés

A Sony ontja magából a csúcstelefonokat: az év első felében először az Xperia XZ2 Premium és XZ2 Compact, majd később az XZ2 Premium mutatkozott be. A Sony most megint új telefonnal rukkolt elő, mégpedig az XZ3-mal. A mobil egyáltalán nem rossz, de sajnos a telefon tökéletesen illik a Sony készülékek sorába, ha azt vesszük, hogy megint csak a konkurensek másolására, minimális fejlesztésre futotta.

A gyakori modellfrissítés kétélű fegyver: egyrészt jó, mert gyorsabban lehet reagálni a felhasználói igényekre, másrészt viszont problémás lehet, ha kevés az ötlet. Márpedig a Sonynál éppen ez utóbbi látszik, hiszen a telefon legnagyobb újítása az, hogy LCD helyett OLED-kijelző került bele. A mérnökök sajnos lemásolták a Samsung telefonjait, és a kijelző mindkét oldala ívelt – ez pedig azt jelenti, hogy a mobil szinte lehetetlen úgy tartani, hogy semmi se tükröződjék benne. A kijelző cseréje a képminőségre viszont nagyon jó hatással volt, mert a fekete tökéletes, a kontrasztarány ebből adódóan gyakorlatilag végtelen, a színek szépek és a HDR is jobban tud érvényesülni. Az Xperia XZ3 kijelzője 6 colos és 18:9-es képarányú, 1440×2880 pixeles felbontással.

Dizájn fronton annyit érdemes tudni, hogy az ívelt kijelző miatt vékonyabb lett a telefon oldala, a hátlap kialakítása viszont éppen olyan, mint az XZ2 esetébe; az ívelt formavilág és az üveg is megmaradt. Meg szerencsére az IP68-as vízállóság is.

Az OLED kezdésnek egyébként nem rossz, de sajnos a telefon az egyéb újításoknak híján van. Amennyiben a japán vállalat ragaszkodik a Qualcomm termékeihez, akkor persze a Snapdragon 845-nél nincs jelenleg jobb, azonban a RAM és a ROM simán bővíthető lett volna; mégis előbbi mérete 4, utóbbié pedig 64 GB maradt, így a telefon a csúcskészülékek között az egyik legszerényebb képességekkel rendelkezik e tekintetben.

A Sony továbbra is hirdeti, hogy mobiljai kiváló fényképeket készítenek – nos, szerintünk a kamera még mindig nem hozza a riválisok szintjét, ennél nagyobb baj viszont, hogy nem örökölte meg az Xperia XZ2 Premium dupla optikás rendszerét sem. Vagyis még mindig egyetlen, 19 MP-es szenzorral dolgozik. Ez egyszerűen kevés, az optikai zoomot részben helyettesítő második lencse egy csúcskategóriás készülékből ma már nem hiányozhat. Főleg, hogy a fényerő sem különösebben jó (f/2.0), és az optikai stabilizátor is hiányzik. Az előlapi kamera viszont az XZ2 Premiumból érkezett, ugyanazt a 13 MP-es szenzort kapjuk.

A készülékház alatt egy 3330 mAh-s akku fért el, így a kétnapos rendelkezésre állási idő biztosan irreális elvárás. Cserébe a telefon támogatja a QC 3.0 gyorstöltés funkciót, így ha utánpótlásra van szükség, akkor azt gyorsan megszerezhetjük, illetve van vezeték nélküli töltés is.

Friss viszont a szoftver: immáron az Android 9.0 található meg a telefonon, meg persze a Sony saját kezelőfelülete, amely rettentő fürge, viszont nem változtat meg olyan sok dolgot az alaprendszeren, mint mondjuk a Samsung vagy a Huawei interfészei. A telefon forgalmazása novemberben kezdődik, a készülék ára Európában 900 euró körül lesz.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. december 2., 12:00
2020. október 15., 12:00