- 2018. október 15., 11:00
Amerika kicsit talán túlzásba viszi az aggódást, most északi szomszédját győzködi, hogy ne vegyen Huawei termékeket.
Hirdetés

Mark Warner és Marco Rubio amerikai szenátorok levelet írtak Kanada miniszterelnökének, Justin Trudeau-nak, amelyben arra kérik, hogy fontolja meg, hogy valóban szerepet kíván-e adni a Huawei-nek a ország 5G-s hálózatához kapcsolódó fejlesztési projektekben. A két szenátor meg van győződve arról, hogy a Huawei részben állami irányítás alatt működik, amely felveti annak a gyanúját, hogy a gyártó termékei alkalmasak kémkedésre. Az USA elsősorban azért aggódik, mert attól fél, hogy Kína Kanadán keresztül titkos amerikai információkhoz is hozzájuthat.

Az amerikai kormány korábban minden állami szervezetnek megtiltotta, hogy Huawei termékeket vásároljon, és hasonlóképpen járt el Ausztrália is. Az Egyesült Királyságban egyelőre nincs hasonló korlátozás, viszont brit szakértők megállapították, hogy a Huawei termékeiben sok a biztonsági hiba – ezeket azonban az elavult szoftverre vezették vissza, nem pedig kémkedési tevékenységre.

Erősen kétséges, hogy Kanada az USA kérésére változtatna álláspontján; az ország Kiberbiztonsági Központja szerint a Huawei termékek semmilyen szinten nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot, ráadásul a vizsgálat során a Huawei együttműködő volt. A vállalat emellett szoros és minden fél számára gyümölcsöző viszonyt ápol a szolgáltatókkal is – így Kanada egyértelmű álláspontja az, hogy a Huawei termékek betiltása nem lenne indokolt.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
2020. június 5., 17:00