- 2019. március 8., 11:00
Az új verzió gyorsabb lesz és több újdonságot hoz, hogy minden tekintetben a Thunderbolt elé kerülhessen.
Hirdetés

Most, hogy hamarosan a boltokba kerülnek az első USB 3.2 szabványt használó eszközök, a szabványt népszerűsítő testület, az USB Promoter Group elérkezettnek látta az időt arra, hogy elkezdje a következő változat fejlesztését – magát a szabványt viszont az USB IF készíti majd el. Az USB 4 elsődleges célja az lesz, hogy a dedikált Thunderbolt interfészt kinyírja; a képességek alapján pedig erre reális esélye lehet. Az USB szabvány jelenleg is jóval elterjedtebb, azonban a profi felhasználóknak szánt termékeknél a Thunderbolt elég nagy részesedéssel bír; az új verzió ezen szeretne változtatni.

Az első érdekes változtatás rögtön a névben keresendő: az USB és a 4-e szám között ugyanis nincs szóköz. Itt a legnagyobb kérdés az, hogy a további változatoknál milyen jelölés lesz majd, hiszen az USB4.1 nem mutat valami jól. 1-2 év múlva talán majd kiderül.

Mint minden verzióváltásnál, úgy az USB4 esetében is a legfontosabb előrelépés a megnövelt sebesség; a tempó duplázódik, az elméleti maximum 40 Gbps-ra nő. A Thunderbolt támogatás természetesen megmarad, sőt az Intel hozzájárulásával jobb is lesz. Nemcsak, hogy az USB-s eszközök kompatibilisek lesznek a Thunderbolt 3 eszközökkel, hanem lehetőség lesz őket fürtözni is. Nyilván emellett adott lesz a kompatibilitás visszafelé is, elméletben egészen az USB 2.0-s verzióig. A csatlakozó típusa marad az USB-C (a szabvány a csatlakozót és az adatátviteli szabványt külön fejleszti).

Az USB4 képes lesz önállóan videós tartalmak továbbítására is, így a gépekről eltűnhet a HDMI csatlakozó is. Sőt, akár a tápcsatlakozónak is búcsút mondhatunk, mert az USB4 akár 100 wattos energiaátvitelt is lehetővé tesz majd.

A specifikációk egyelőre nem véglegesek, az USB IF azt ígéri, hogy a pontos paraméterek az év végére lesznek meg. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az USB4, mint szabvány, eszközökben még legalább két évig nem jelenik meg. Tekintettel azonban arra, hogy az USB 3.1 sem számít elterjedtnek, ez talán nem annyira meglepő.

Címkék