- 2019. október 22., 08:00
Az M2M megoldások iránt lakossági és üzleti felhasználók részéről is egyre nagyobb lesz az igény; az 5G nagyon jól jön.
Hirdetés

2001-ben a GPRS technológia bevezetésével megnyílt az út a mobilhálózatok előtt, hogy a gyakorlatban is jól kihasználható adatátviteli megoldásokat nyújtsanak; ez korábban elképzelhetetlen távlatokat nyitott a mobileszközök közötti kommunikációban.

A Telenor és a TELL közösen készülnek az 5G bevezetésére, amely az M2M világban is nagy változásokat hozhat. A mobilszolgáltató első M2M-típusú megoldását egy flottakövetési rendszert fejlesztő cégnek biztosította, az M2M fejlődésére jellemző, hogy csak ebben az iparágban a vállalat azóta 60 ezer SIM-kártyát helyezett üzembe. Az M2M kommunikáció szép lassan ugyanakkor az otthoni felhasználók körében is népszerűvé vált; ezen a területen főleg a biztonsági megoldások hódítanak. A felhasználók szeretik telefonos appon keresztül biztonságban tudni a lakást, a nyaralót vagy éppen azt, hogy a család legfiatalabb vagy legidősebb tagjai éppen merre járnak. Az otthoni rendszerek terjedését azonban nemcsak az M2M megoldások segítették, hanem a digitális személyi asszisztensek is, amelyek közül az Amazon Alexa, a Google Home/Assistant illetve az Apple Home számítanak a legnépszerűbbnek.

A Telenor szerint az M2M kütyük száma Magyarországon is milliós nagyságrendű már, az 5G-s hálózatok pedig a további növekedés során biztos, hogy kulcsfontosságú szerepet töltenek majd be az infrastruktúrában: ezek az eszközök ugyanis nemcsak a megnövekedett sebességből, hanem az alacsonyabb válaszidőből is profitálhatnak. Magyarországon jelenleg a Vodafone nyújt korlátozott 5G-s elérést, a Telenor és a Telekom szolgáltatásai pedig várhatóan az év végéig indulnak majd el.