- 2017. november 13., 08:00
Aki NAS-t használ, máris tett az adatok biztonságáért, az igazán fontos adatokat viszont lehet még jobban védeni.
Hirdetés

A NAS-ok számtalan előnye közül az egyik az, hogy ezekre a kütyükre biztonsági mentéseket is készíthetünk. Ha nem RAID 0 tömböt használunk, hanem RAID 1 vagy RAID 5 kötetet, akkor a hardver meghibásodásból adódó adatvesztés ellen elég jól bevédtük magunkat; akár a számítógép adattárolója, akár a NAS-ban lévő merevlemez hibásodik meg, az adatoknak nem esik bántódása. Viszont van azért néhány olyan eset, ami ellen egy NAS sem véd. Mégpedig azért nem, mert ha a NAS és a számítógép fizikailag ugyanott találhatók, akkor előfordulhatnak olyan esetek, amikor mindkettővel történik valami. Például betörésnél elvihetik a PC-t és a NAS-t is, de egy lakástűz vagy egy, az elektromos hálózatot ért villámcsapás is végzetes következményekkel járhat az eszközeink számára. Kézenfekvő a megoldás: az adatokat a felhőbe is menteni kell, mert így lesz egy olyan biztonsági másolatunk is, amelynek tárolása fizikailag is más helyen történik.

A Synology a C2 Backup szolgáltatással pontosan ezt a lehetőséget kínálja fel: a gyártó saját NAS készülékein lévő adatokról készíthetünk vele egy extra biztonsági mentést. A Synology a szolgáltatást előfizetéses alapon nyújtja, amelynek ára attól függ, hogy mennyi tárhelyet szeretnénk igénybe venni. 100 GB, 300 GB és 1 TB az elérhető opciók, ezek évi 10, 25 illetve 60 euróba kerülnek. Otthonra bőven elég ekkora kapacitás, kisvállalkozások viszont megfontolhatják, hogy 70 euró/TB/év alapon akár 10 TB-nyi helyet is béreljenek.

A C2 Backup használatához először is egy olyan NAS-ra van szükségünk, amelyen legalább a Disk Station Manager 6.0-s változata fut, valamint le kell tölteni és telepíteni kell a Hyper Backup alkalmazást a készülékre. Kell ezen kívül egy Synology felhasználói fiók, és értelemszerűen vásárolni kell valamilyen előfizetést is. Viszont van egy 30 napos próbaverzió is, ami mindenkinek automatikusan jár; ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiválasztott előfizetés csak 30 nappal az első bejelentkezést követően indul el (és eddig az időpontig a szolgáltatás következmények nélkül lemondható).

A Hyper Backupot a DSM felületén keresztül konfigurálhatjuk. Indítsuk el a programot! Első indításnál felugrik a varázsló, amivel a mentési feladatot egyszerűen beállíthatjuk. Ha később visszatérünk ide, akkor újabb feladatot létrehozni a bal alsó sarokban lévő + gombra kattintva, majd a Biztonsági adatmentési feladat opciót kiválasztva tudunk.

A feladat létrehozásakor először is a tárhelyet kell kiválasztani, ami esetünkben értelemszerűen a Synology C2 felhő lesz; ahhoz, hogy a szolgáltatást használni tudjuk, be kell jelentkezni a Synology-fiókba is, amire a következő képernyőn van lehetőségünk. Ezt követően tudunk csomagot választani és fizetni (a 30 napos próbaidő alatt nem terhelik meg a kártyát), majd kijelölni azokat a mappákat, amelyekről biztonsági mentést szeretnénk készíteni. Be kell még állítani az ütemezést is, ami lehet akár napi mentés is, de a Hyper Backup konfigurálható úgy is, hogy csak a hét bizonyos napjain dolgozzon. A szelektív mappaválasztás előnye, hogy RAID 0 tömböt használva is tudunk egy extra biztonsági másolatot kapni a legfontosabb adatokról.

A Synology C2 Backup szolgáltatás otthoni verziója az adatcsomagban foglalat adatmennyiség és a napi mentések készítése mellé verziókövetést és 256 bites AES-titkosítást is tartalmaz, míg a kisvállalatoknak szánt verzióban óránkénti mentés, konfigurálható verziókövetés, 256 bites AES-titkosítás és deduplikáció van.