- 2023. december 6., 18:00
A Jabra célja nem kevesebb volt, mint megalkotni a világ legkényelmesebb fülhallgatóját. De vajon sikerült-e?
Hirdetés

A Jabra a közelmúltban két újdonságot is piacra dobott: a Jabra Elite 10 – tesztünk alanya – azok számára készült, akik a kényelmet és a tökéletes hangzást keresik, míg az Elite 8 Active sportoláshoz lehet jó választás, függetlenül attól, hogy lelkesedésből vagy profiként mozgunk.

Külső

A Jabra fülhallgatói – a belépő szintű modellektől eltekintve – jellemzően a prémium kategóriát képviselik, nincs ez másképp az Elite 10 esetében sem. Ez már azelőtt látszik, mielőtt a fülhallgatót a kezünkbe vennénk, hiszen a csomagolás is rendkívül igényes. Minőségi papírból készült, belső részére pedig több olyan fontos információt is nyomtattak, amely a beüzemelésben jelent nagy segítséget: látszik rajta például az, hogyan kell párosítani a telefonnal, valamit az is, hogy a füleseken lévő gombokkal milyen funkciókat lehet elérni. A fülhallgató természetesen nem pőrén, hanem a tárolódobozban megbújva került elő a csomagolásból; mellette egy rövid USB-kábelt és három szilikonpárna szettet találtunk még a csomagban.

Az Elite 10 a TWS fülhallgatók családjába tartozik, így teljesen kábelmentes – még a bal és a jobb oldali egységek között sincsen vezeték. Sőt, a töltéshez sem kell feltétlen kábel, hiszen a tartót nemcsak vezetékes, hanem vezeték nélküli töltésre is felkészítették.

Az Elite 10 félig nyitott kialakítású, azaz továbbra is hallójáratba illeszkedik, de nem „zár” hermetikusan. A gyári szilikon párnák az átlagos fülbe tökéletesen illeszkednek, de aki eltérő mérettel rendelkezik, az további három pár közül választhat magának. Egyébként érdemes akkor is kipróbálni több méretet, ha a gyári verzió jónak tűnik, mert lehet, hogy másik fülpárnával ugyanolyan kényelmes használat mellett hatékonyabb ANC érhető el. A szilikon párnák nem kör, hanem ovális alakúak, felületük sima (a másik új modell, az Elite 8 Active megkapta a ShakeGrip kezelést, amely testmozgás közben is tökéletesen stabil pozíciót biztosít). A fülhallgató relatív nagy mérete ellenére is nagyon kényelmesen viselhető, pár perc után az ember el is feledkezik arról, hogy bármi is a fülében lenne. Az Elite 10 a fülben stabilan is „ül”, ami persze nem jelenti azt, hogy elmozdíthatatlan lenne, de normál körülmények között biztosan nem lesz probléma vele.

A fülhallgatók borítása műanyagból készült, selymes tapintású és az ujjlenyomatokat is csak mérsékelten gyűjti. A Jabra feliratot is tartalmazó, szürke színű betét mindkét egységen valójában egy gomb – mégpedig fizikai, megnyomható gomb, ami szerintünk mindenképpen jobb választás, mint egy érintésérzékeny felület. Mind a két egységre három-három mikrofon került, amelyek hívások során, valamint az aktív zajszűrés funkció használatakor jutnak szerephez. Illetve természetesen akkor is, ha éppen telefonhívást intézünk, ilyenkor alapvetően a szélzajt és az utca zaját próbálja meg elszigetelni a fülhallgató a beszédtől.

Az Elite 10 az IP57-es szabvány szerint víz- és porálló; bár az IP68-as minősítés erősebb védelmet jelentene, azért a kütyü nem jön zavarba portól és víztől sem. Utóbbitól még akkor sem, ha netalán teljesen elmerülne benne. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nyugodtan lehet használni esőben is, nem lesz baj belőle.

A doboz szintén igényes kialakítású, méretét tekintve viszont csak közepes – láttunk már nála kisebb tokokat is. A doboz színe rímel a fülhallgató színére; Magyarországon egyelőre hivatalosan a titán fekete és a krém változatok elérhetők.

Használat közben

A Jabra Elite 10 párosítása pár lépésben megoldható, ezt követően pedig a füles akár azonnal használatba is vehető. Érdemes azonban letölteni a Sound+ alkalmazást, amivel nemcsak egyszerűen konfigurálható a fülhallgató, hanem arra is van lehetőség, hogy egy rövid teszt segítségével a hangzásvilágot teljesen a saját fülünkhöz igazítsuk. Sőt van equalizer is. Szerencsére most már a Jabra is megoldotta a multipont kapcsolatot, vagyis azt, hogy a füles egyszerre két eszközhöz is tudjon kapcsolódni – ilyenkor a hívás mindig prioritást élvez.

Ami a hangminőséget illeti, egyelőre az AAC és SBC támogatottak. AptX nincs és nem is lesz, viszont a Bluetooth 5.3 szabvány részét képező LE Audio (és vélhetően az LC3 kodek) támogatása várható – ezt a tudást egy későbbi firmware frissítéssel oldja majd meg a Jabra, de arra vonatkozó információ, hogy ez mikor realizálódhat, sajnos nincs. A további extrák között említhetjük a Google Assistant és más hangasszisztensek támogatását; előbbi akár csak hangutasítással is meghívható.

A fülhallgatókon lévő gombokkal háromféle művelet is elérhető, attól függően, hogy a gombot egyszer vagy kétszer nyomjuk meg, vagy esetleg nyomva tartjuk 1 másodpercig. És persze számít az is, hogy zenét hallgatunk-e vagy éppen hívásban vagyunk. A lejátszás elindítása és megállítása mellett változtatható a hangerő, a hívásokat pedig nemcsak fogadni és befejezni, hanem elutasítani is lehet. Illetve van lehetőség természetesen arra is, hogy az ANC funkciót be- vagy kikapcsoljuk, vagy a HearThru funkciót aktiváljuk. Ez utóbbi esetben a fülhallgató a környezeti zajokat továbbítja a fülbe. A zene megállítása automatikusan is történhet, mert a fülhallgató mindkét egysége képes érzékelni, hogy fülben van-e vagy sem.

A fülhallgató egy menetben 6,5-8,5 órát képes működni hangerőtől és attól függően, hogy az ANC funkciót bekacsoltuk-e vagy sem. A 6,5 órás üzemidő normál hangerő és bekapcsolt ANC mellett értendő, ehhez a tok további 21 órát ad hozzá. A tok extrája a gyorstöltés funkció: a teljesen lemerült füles 5 perc töltést követően 1 órát használható. Ide tartozik még, hogy a fülhallgatók akár szólóban is működnek, azaz lehet használni csak az egyiket, amíg a másik a tokban csücsül és töltődik.

A fülhallgatóban lévő 10 mm-es driverek remek hangzást biztosítanak; tiszta részletgazdag és kiegyensúlyozott a hangzáskép, amely a mély hangokat sem nélkülözi. A Jabra termékeire jellemző módon a basszus határozott, de nem tolakodó. Persze lehet még teltebb, ha az EQ-t is hadba állítjuk. Viszont a késleltetés hosszabb az átlagosnál, így például filmnézéshez olyan lejátszót kell választani, ami ezt a hátrányt kompenzálni tudja.

A legnagyobb dobás alighanem a Dolby Spatial Audio technológia, amit a Jabra Elite 10 az ugyancsak Dolbytól származó fejkövetéssel is megfejelt. A két technológia együtt igen meggyőző virtuális térhatás biztosít, a beszédet pedig tökéletesen középre pozícionálja, és nemcsak a zenehallgatásnál, hanem filmeknél is kiválóan teljesít. A Sound+ alkalmazásban ezt a funkciót is lehet kapcsolgatni, így mindenki szabadon kísérletezhet a számára legjobb beállítások megtalálása érdekében.

A zajszűrés hatékony, de nem tökéletes – egész egyszerűen arról van szó, hogy a félnyitott kialakítás némi zajt mindenképpen beenged. Inkább arról van szó tehát, hogy a füles a környezeti zajokat jelentősen tompítja, nem pedig arról, hogy teljesen ki is küszöböli őket. Cserébe nem alakul ki belső nyomásérzet sem a fülben, így a komfortérzet az aktív zajszűrés használata során egyáltalán nem csökken.

Összegzés

A Jabra az Elite 10 esetében a félnyitott kialakításra szavazott, mégpedig azért, hogy a zárt és nyitott kialakítású fülhallgatók előnyeit egyesíteni tudja. Ez sikerült is, így a végeredmény egy komfortos fülhallgató lett, amely kiváló hangminőséget nyújt – ráadásul egy csomó extra szolgáltatással is rendelkezik, gondolunk itt a Dolby Spatial Soundra és a fejmozgás követésre, valamint a Sound+ alkalmazásra. Viszont az aktív zajszűrés funkció a konstrukcióból adódóan nem tökéletes, és az üzemidővel sem voltunk teljesen megelégedve.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00