- 2014. július 4., 13:19
A Project Volta a pazarló rendszerből takarékos rendszert varázsol; talán nem kell többé naponta tölteni a mobilt.
Hirdetés

A Google az Android fejlesztésénél minden egyes verzió előtt kiszemel egy területet, amelyet a leggyengébbnek tart, és arra összpontosítja fejlesztési kapacitásának nagy részét. Ilyen projekt volt a Jelly Bean fejlesztésekor a Project Butter, amelyben a kezelői felület animációinak 60 fps sebességét próbálták elérni, vagy a KitKat alatti Project Svelte, amelyben az 512 MB memóriával rendelkező gépeken is futtatható rendszert kívántak elérni. Az egyelőre csak Android L-ként futó következő változatban a Project Volta végre az akkumulátoros üzemidő meghosszabbításával foglalkozik. A Google mérnökei megmérték, hogy a telefon egy másodpercre történő felébresztése kétpercnyi készenléti idővel egyenértékű energiát használ el, ami bizony nem kevés. A takarékosság jegyében összefogták a nem túl fontos alkalmazásokat; ezek csak akkor kapnak processzoridőt, amikor a mobilt a töltőre tesszük. Mi több, a telefon a hálózati kapcsolat megszakadásakor sem fog felébredni az alvó állapotból.

Ahhoz, hogy a mérnökök a rendszer és az alkalmazások fogyasztásáról pontosabb képet kaphassanak, egy részletesebb fogyasztási adatokat adó diagnosztikai programot is létrehoztak, az adatokból pedig leolvasták, hogy mi fogyasztja a legtöbb energiát. Nagyon fontos fejlesztés, hogy a Dalvik virtuális gépet leváltják: a helyébe lépő ART a programokat már csak az első futtatás alkalmával fordítja le, a régebbi egy indítás-egy fordítás módszer helyett, így nemcsak energiát takaríthatunk meg, hanem gyorsabban futó programokat is kapunk.

Az Ars Technica letesztelte, hogy mennyiben javult egy Nexus 5 üzemideje a Project Volta fogásainak hatására. Előbb a KitKat (4.4.4) rendszert telepítették, frissítették a rendszert, feltöltötték, majd a mérés futtatása után elvégezték ugyanezeket a lépéseket az Android L preview változatával is, természetesen ugyanazon a telefonon. A teszt WiFi kapcsolaton tizenöt másodpercenként letölt egy oldalt, azt megjeleníti a 200 cd/m2 fényerőre állított képernyőn addig, amíg az akkumulátor le nem merül. Az eredmény a képen látható, percben: az új rendszer 36 százalékkal tovább bírja, ami közel két óra pluszt jelent.

Az Android L az akkumulátor 15 százalékos töltöttsége alatt egyébként csökkenti a processzor órajelét, a háttérvilágítás fényerejét és kikapcsolja a szinkronizálást, de a tesztben ezt a funkciót letiltották. A Google tovább folytatja a Project Voltát, ezért a fejlesztői verziónál a végeredmény még hatékonyabb is lehet – de a már most elért eredmény sem tűnik rossznak.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00