- 2023. november 3., 08:00
Ha tenyérben is kényelmesen elférő prémium telefont keresel, akkor az iPhone 15 Pro-nál kevés jobb mobilt találsz.
Hirdetés

Az Apple most már hosszú-hosszú évek óta nem tud szabadulni attól a vádtól, hogy folyamatosan csak alibi fejlesztésekre futja. Tény, hogy a telefonok dizájnja például most már mindenki számára unalomig ismert, azonban mégis igazságtalan lenne azt mondani, hogy az iPhone-ok háza táján nem történik semmi. Erre kiváló példa tesztünk alanya, az iPhone 15 Pro is, amelyről az például biztosan elmondható, hogy vitán felül az eddigi legjobb iPhone. Bizonyos szempontból még a Pro Maxnál is jobb, de erről később. A tesztre szándékosan a Pro változatot kértük, hiszen ez a modell a prémium szegmensben egy olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit semmilyen más telefon nem mondhat el magáról; kicsi. Bár minden relatív, de a 6,7-6,9 colos mezőnyben tényleg üdítően hat egy olyan csúcskategóriás telefon, amely mindössze 6,1 colos. A teszt időtartama alatt Galaxy S23 Ultráról váltva a különbség ég és föld volt méretben – és noha kezdetben furcsa volt picit az „apró” méret, az olyan előnyök, mint az alacsony tömeg, a pontosan kézbe illő forma vagy az, hogy a telefon nem lóg ki a zsebből, gyorsan feledtették ezt a kompromisszumot.

Külső

A fenti bevezető után kezdjük rögtön azzal, hogy az iPhone 15 Pro felépítése első látásra szinte semmit nem változott, a mobil ugyanazokkal a lágy ívekkel kényezteti a szemet, mint elődje, az iPhone 14 Pro, oldalt pontosan ugyanazokkal a gombokkal találkozhatsz, és a hátsó kamerasziget is milliméterre egyezik. Lényegesen a telefon teljes mérete sem változott, de az, hogy a szélesség és magasság esetében 0,9-0,9, a vastagság esetében pedig 0,4 mm eltéréssel számolni kell, azt jelenti, hogy az iPhone 14 Próhoz készített tokok az iPhone 15 Próra már pont nem jók. A külső tekintetében az egyetlen eltérés az alsó fertályon keresendő, hiszen itt a Lightning csatlakozót nem kis részben az EU nyomására végre USB-C váltotta – valamint a furatok száma is eggyel kevesebb lett, bár a használat szempontjából ez utóbbi teljesen lényegtelen. Az USB-C csatlakozó 3.2 Gen 2-es, amely 10 Gbps-os adatátvitelt tesz lehetővé. Az USB-C jelentősége egyébként nemcsak az egyszerűbb töltésben keresendő, hanem abban is, hogy elméletben megnyílt a lehetőség számtalan igen olcsó USB-s kiegészítő használatára is, valamint az USB-C csatlakozó videokimenetként is teljesen jól funkcionál.

A színfalak mögött rengeteg apró dolog más lett. Kezdjük azzal, hogy az oldalsó keret és a kamera szigetet körülölelő keret acél helyett titán-alumínium kombóból készül, amely elvileg ugyanolyan erős, mint a korábban használt verzió – miközben jóval könnyebb annál. Ez számokban is jól mérhető; az iPhone 15 majd’ 20 grammal könnyebb, 187 grammos tömege közel tízszázalékos előrelépést jelent. Apró szépséghiba, hogy az internetes visszajelzések alapján az iPhone 15 Pro mégsem annyira strapabíró, mint kellene neki, így a telefon az elődhöz képest összességében érzékenyebb lehet a külső behatásokra. A vízre és porra viszont továbbra sem az, az Apple szerencsére megtartotta az IP68 védelmet.

A gombokra visszatérve; a kezelők száma és elhelyezkedése nem változott, a korábbi modelleknél a némításra használatos gombot viszont végre lehet programozni. Át is nevezték gyorsan akció gombra Cupertinóban. A programozhatóság egyébként csak az iOS-nél újdonság, a Samsung telefonoknál például évek óta van ilyen opció – más kérdés, hogy megint az Apple-nek sikerült megmutatni azt, hogyan is kéne ezt jól (vagy legalábbis jobban) csinálni. Amíg a dél-koreai gyártónál csak alkalmazást vagy Bixby és kikapcsolás funkciót lehet beprogramozni, addig az iPhone 15 Prónál rengeteg lehetőség közül választhatsz:
- néma mód (ez felel meg a korábbi működésnek)
- fókusz
- kamera
- zseblámpa
- hangjegyzet
- nagyító
- parancs/app futtatása
- kisegítő lehetőségek
- vagy a nagy semmi
Ezek az opciók találhatók meg a listában, továbbá adott az a lehetőség is, hogy fényképezésnél ezzel a gombbal exponálsz, így a hangerőszabályzóknak megmarad a zoom funkció.

Apple telefonról van szó, így a csomagolás természetesen igényes, de csak telefont és USB-C kábelt, valamint egy SIM-tűt rejt. Töltőt, ha szeretnél, külön kell vásárolni.

Belső

Nem túl meglepő módon az Apple továbbra is saját fejlesztésű chipekkel szereli az iPhone-okat, az iPhone 15 Pro változatába pedig az A17 Pro lapka került. Ez egy hatmagos SoC, két darab teljesítményre kihegyezett, 3,78 GHz-es maggal és négy darab energiatakarékos, 2,11 GHz-es maggal. A teljesítménybeli előrelépés 15-20 százalék körüli az előző generációhoz képest – cserébe a chip úgy is érezhetően melegszik, hogy 3 nm-es csíkszélességgel készül. Az A17 Pro teljesítményéről mindent elmond, hogy az iPhone 15 Pro az AnTuTu teszteredmény alapján teljesen partiban van a Qualcomm Snadragon 8 Gen 2-vel szerelt Samsung Galaxy S23 Ultrával, a Geekbench 5 szerint pedig köröket ver rá. Pedig ez utóbbi telefonban a rendszerchip nyolcmagos.
A RAM mérete 8 GB, a belső tárhely pedig 128 GB-nál indul – itt azért illett volna a belépőt 256 GB-ra emelni. SIM-ből egyet fogad a telefon (ami Nano-SIM kell, hogy legyen), de elektronikus SIM-kártyát is lehet használni a telefonnal. Érdemes a szolgáltatónál ez utóbbira váltani, hogy külföldi utazásnál ne legyen gond az eldobható SIM-ekkel. Természetesen az 5G-s hálózatok támogatása is adott.

A Ceramic Shield üveg mögé bújtatott, 6,1 colos kijelző OLED-panelt használ, felbontása pedig 1179×2556 képpont. Képfrissítése 1-120 Hz között dinamikusan változik, hogy ne csak a minőség, hanem a fogyasztás is rendben legyen. A panel támogatja a HDR10 és Dolby Vision szabványokat is, ujjlenyomat-olvasó viszont nincs mögötte – a biometrikus azonosítást továbbra is a Face ID rendszerre bízta az Apple. A panel színei szépek és pontosak, a legnagyobb fényerő pedig 800 nit feletti. Ennél láttunk azért már nagyobbat, de nem lesz gond a telefonnal erős napfényben sem.

Az 5G adapter mellett a telefonba került természetesen WiFi 6 és Bluetooth 5.3, valamint GPS és NFC adapter is.

Üzemidő

Az Apple telefonjai hagyományosan jóval kisebb kapacitású akkumulátorral érkeznek, mint a konkurens modellek, az iPhone 15 Próban például mindössze 3274 mAh-s az akkumulátor (ezt a számot ki találta ki?). Aztán valahogy mégis mindig az jön ki, hogy a szoftver és a hardver tökéletes összehangolásának eredményeképpen az iPhone-ok is legalább addig bírják, mint a konkurencia – az egynapos készenlét legalábbis nem okoz gondot a mobilnak. Ha megfelelő töltőt használsz, akkor a gyorstöltés 25 wattos, így az akku 30 perc alatt tölthető fel 50 százalékra, és kb. 75 perc alatt 100 százalékra.

Vezeték nélküli töltésnél a legnagyobb teljesítmény 15 vagy 7,5 watt, attól függően, hogy MagSafe vagy Qi szabvány szerint töltöd a telefont. Amit érdemes még kiemelni, az az, hogy az USB-C csatlakozó másik praktikus előnyeként megoldható más USB-s eszközök töltése is (például fülhallgató), akár 4,5 wattal.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00