- 2017. október 3., 09:00
Nagykorú lett Japán egyik legnépszerűbb kiállítása, a CEATEC. A 18 éves rendezvény idén megint komolyan változik.
Hirdetés

Tíz éve a CEATEC simán az ázsiai CES-nek számított, azonban a szórakoztatóelektronikai cégek szépen lassan kivonultak, leginkább azért, mert az őszre tartogatott bejelentéseket egy ideje már inkább az IFA-ra időzítik. A CEATEC éppen ezért pár éve fókuszt váltott, most pedig megint egy kicsit más irányba haladnak tovább a dolgok: a terepet idén szinte teljes egészében az okoskütyük fogják uralni. A kiállítás szlogenje ennek megfelelően új, „CEATEC JAPAN 2017 – CPS/IoT exhibition”-re változott.

Részben ennek az irányváltásnak köszönhető, hogy a 667 új kiállító csaknem fele új szereplő, 327-en eddig még egyetlen korábbi CEATEC-en sem vettek részt. A mostani kiállítás mottója a Society 5.0, vagyis a CEATEC JAPAN 2017 központjában elsősorban azok a technológiák állnak, amelyeknek nemcsak az egyén, hanem a társadalom szintjén is van jelentősége. Ez persze azt is jelenti, hogy a kiállítás fókuszában a japán társadalom és Japán növekedési stratégiája áll, ezért nem meglepő az sem, hogy a kiállítók és látogatók többsége a szigetországból érkezik. Ezen egyébként szeretne a rendező változtatni, ezért idén külön indiai pavilon is van, valamint egy startup udvar, amely a világ minden tájáról fogadja a kiállítókat. Ezen a két helyen 22 ország összesen 199 kiállítója fog valamilyen érdekességet bemutatni.

Még tavaly is főleg elektronikai termékeket hoztak a gyártók, idén viszont pénzügyi megoldások, utazással kapcsolatos technológiák, játékok, autók és szerszámok is szép számmal lesznek, persze az elektronikához mindennek lesz annyi köze, amennyi ahhoz kell, hogy egy-egy megoldást okossá tegyenek a fejlesztők.

Az összes kiállító száma a várakozások szerint 667 lesz (ez a tavalyi 648-hoz képest minimális emelkedést jelent), a látogatók száma pedig jóval 100 ezer felett várható. Az azonban még kérdés, hogy a tavalyi 160 ezres számot sikerül-e túlszárnyalni; elképzelhető, hogy a fókuszváltás miatt az érdeklődés idén valamivel szerényebb lesz. Mi viszont ismét itt vagyunk, a legérdekesebb kütyükről pedig a következő napok során természetesen be fogunk számolni. A CEATEC 2017-es híreket ezen az oldalon gyűjtjük.

Hozzászólások